Najnovije

AP: Ukrajina ostala bez vojnika - očajnički im potrebni novi ljudi

Komandanti kažu da nemaju dovoljno trupa za pokretanje ofanzive i jedva dovoljno da drže front dok se ruski napadi intenziviraju, piše Asošiejted Pres.

Želja Ukrajinaca da se upišu u vojsku je izbledela, a mnogi muškarci izbegavaju regrutaciju skrivajući se kod kuće ili pokušavajući da izbegnu slanje na front podmićivanjem, piše američka agencija Asošiejted pres.

U međuvremenu, najhitnije i politički najosjetljivije pitanje sa kojim se Ukrajina suočava dok ulazi u treću godinu sukoba jeste kako prikupiti dovoljno novih vojnika da se odbrane od Rusije, koja ima mnogo više boraca na raspolaganju.

Komandanti kažu da nemaju dovoljno trupa za pokretanje ofanzive i jedva dovoljno da se održe dok se ruski napadi intenziviraju.

Da bi popunila redove vojnika, ukrajinska vlada se bori da pronađe balans između prinude i ubeđivanja. Parlament razmatra nacrt zakona kojim bi se potencijalni broj regruta povećao za oko 400.000, delom smanjenjem starosne granice za regrutaciju sa 27 na 25 godina. Ali ovaj predlog je krajnje nepopularan, napominje američka agencija.

Prema zapadnim zvaničnicima, danas prosečno ukrajinsko vojno osoblje ima više od 40 godina. Komandanti na bojnom polju se čak žale da su retki regruti na frontu prestari da nose uniforme i da drže oružje u rukama.

Ukrajinska vojska nastoji da mobiliše još do 500 hiljada ljudi, ali, shvatajući koliko bi takav korak bio nepopularan, zakonodavci postupaju oprezno.

Na predlog zakona priloženo je više od hiljadu amandmana. Prema nacrtu zakona, svakom pojedincu koji ne odgovori na vojni poziv mogu biti zamrznuti bankovni računi i ograničeno putovanje u inostranstvo.

Pročitajte OVDE kako je Putin odgovorio na Bajdenovo vređanje

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA