Najnovije

ZAPAD IZVODI CIRKUS, RUSIJA MELJE: Dve godine ruske SVO u Ukrajini

Zapad i Istok.

Ukrajinci drugu godišnjicu rata obeležavaju komemoracijama, a u Kijevu su danas četiri zapadna lidera, javlja reporter RTS-a.

U Kijevu su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, italijanska premijerka Đorđa Meloni, kanadski premijer DŽastin Trido i predsednik vlade Belgije Aleksander de Kro.

Kako je potvrdila italijanska vlada, oni su tokom noći vozom došli od Poljske do Kijeva i trebalo bi da obiđu aerodrom Gostomelj na oko 30 kilometara od Kijeva.

To je mesto na kome su se pred dve godine vodile odlučujuće borbe za zauzimanje, odnosno odbranu grada Kijeva.

Zapadni lideri će posle obilaska aerodroma Gostomelj doći u Kijev, u predsedničku palatu Marinski, gde će italijanska premijerka Đorđa Meloni voditi videokonferenciju, razgovor sa ostalim liderima Grupe 7, a tema je jedna, zapadna pomoć Ukrajini.

Inače, juče je Kijev posetio lider republikanske većine u Senatu Čak Šumer i urgirao da i predsednički dom američkog kongresa usvoji paket vojne i finansijske pomoći.

U Moskvi nema posebnog obeležavanja dvogodišnjice rata u Ukrajini, ali u ruskim medijima dominiraju izveštaji sa Ukrajinskog fronta, javlja reporter RTS-a.

Glavna vest je da su oboreni ukrajinski dronovi iznad Kurske i Belgorodske oblasti.

Nije bilo ni posebnog obraćanja zvaničnika povodom dvogodišnjice rata, međutim prethodih dana se čulo od ruskih državnika da se ne odustaje od ciljeva – denacifikacija, demilitarizacija Ukrajine i zaštita ruskog stanovništva, pre svega u oblasti Donbasa.

Jutros je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao severni vojni okrug i tom prilikom mu je predat izveštaj o "neprijateljskim" dejstvima.

Kada je reč o 13. paketu sankcija EU one će se odnositi na više od 200 privrednih subjekata, među kojima nisu samo ruske kompanije već i iz drugih zemalja, pa i jedna iz Srbije.

Kompanija Koneks iz Beograda je na listi ali ne onih koji su obavljali direktan uvoz ili izvoz iz Ruske federacije, već je ova konmpšanija sa ruskim partnerima sarađivala preko treće strane.

Takođe, objavljeno je da će se i američke sankcije odnositi na više stotina ruskih privrednih subjekata.

U Rusiji je juče počela proslava Dana branilaca otadžbine. Glavni grad je miran jer su mnogi, koji nisu prisustvovali manifestacijama vezanim za praznik, iskoristili da spoje neradne dane.

Pročitajte OVDE šta je rekao Orban 

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA