Najnovije

CIRKUS U PENTAGONU: Ukrajinska pomoć se krade na veliko!

Generalni inspektor Pentagona otvorio je više od 50 slučajeva navodne "krađe, prevare ili korupcije i preusmeravanja" vojne pomoći namenjene Ukrajini.

Optužbe za korupciju pojavile su se skoro odmah nakon što je pomoć počela da pristiže u Kijev.

Generalni inspektor Robert Storč izjavio je da bi, iako optužbe do sada nisu potkrepljene konkretnim dokazima, "to moglo da se promeni u budućnosti", prenosi "Blumberg".

Dodatne istrage o zloupotrebi ili krađi američke opreme biće otvorene u bliskoj budućnosti "s obzirom na količinu" oružja koje se šalje Ukrajini i "brzinu" kojom se to čini, rekao je on.

Jedan slučaj koji je Storč istakao uključivao je neidentifikovane predmete koji su stizali u Poljsku u okviru šire pošiljke oružja, pre nego što su nestali iz otpremnog manifesta kada su poslati preko granice u Ukrajinu u junu.

Dok se slučaj nestanka opreme našao u izveštaju Storčove kancelarije prošle godine, inspektor tada nije rekao da li su predmeti izgubljeni ili ukradeni.

Umesto toga, njegova kancelarija je navela da osoblje Pentagona "nije imalo neophodan uvid u sve vrste opreme tokom procesa prenosa".

SAD su od početka ukrajinskog sukoba poslale vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Kijevu u vrednosti od oko 113 milijardi dolara. Od toga, oko 45 milijardi je potrošeno na oružje, municiju i drugu vojnu podršku kijevskim snagama.

U leto 2022, "Si-Bi-Es njuz" je u svom izveštaju ocenio da svega oko 30 odsto poslatog oružja sa Zapada stigne do linija fronta u Ukrajini. Otprilike u isto vreme, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je da se oružje namenjeno Ukrajini pojavljuje na bliskoistočnim crnim tržištima.

Storčova kancelarija je od tada poslala više od dvadesetak ljudi u Ukrajinu da prate pošiljke američkog oružja. Međutim, optužbe o korupciji nastavile su da se pojavljuju, a korupcija često počinje pre nego što oružje i uđe u zemlju.

Prošlog meseca, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) objavila je da je otkrila veliki lanac za proneveru u Ministarstvu odbrane zemlje. Prema SBU, petorica osumnjičenih pokušala su da ukradu 1,5 milijardi grivni (oko 39,6 miliona dolara) državnih sredstava namenjenih za kupovinu minobacačkih granata.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov smenjen je sa te funkcije zbog optužbi za korupciju u septembru. NJegov naslednik Rustem Umerov objavio je u januaru da je revizija otkrila 262 miliona dolara troškova vezanih za krađu pri nabavci oružja.

Pročitajte OVDE šta kaže Borko Stefanović o međunarodnoj istrazi decembarskih izbora

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA