Najnovije

VUČIĆEVA SRAMOTA SRBIJE: Za Zagreb i Radmana nota, a za Vašington i "vojsku Kosova" samo pognuta glava!

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom neprihvatljive izjave ministra spoljnih poslova te zemlje Gordana Grlić Radmana, saopštilo je ovo ministarstvo, međutim, postavlja se pitanje zašto "slobodna, slobodarska i nezavisna" Srbija ne sme da kaže ni reč Vašingtonu koji naoružava Šiptare grubo kršeći postojeću 1244 rezoluciju Ujedinjenih Nacija.

Radman jeste prekršio diplomatske principe i narušava odnose Hrvatske i Srbije, međutim, ni blizu nije onoga što rade SAD.

Prema Rezoluciji 1244 SB UN, Kfor je jedina oružana sila na KiM, a rezolucija je predviđala i demilitarizaciju tzv. OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca, međutim, Vašington to dobro zna, ali uprkos tome nastavlja procese okupacije Kosova i Metohije.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas da je na sastanku u Prištini sa predstavnicima ministarstva odbrane privremenih prištinskih institucija razgovarano o prioritetima saradnje u oblasti bezbednosti i o podršci transformacije tzv. KBS u, kako je navedeno, "profesionalne snage teritorijalne odbrane interoperabilne sa NATO-om".

"Svrha konsultacija bila je da se razgovara o prioritetima bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti i podršci implementaciji desetogodišnjeg plana transformacije KBS-a u profesionalne, multietničke, interoperabilne sa NATO-om snage teritorijalne odbrane koje su pod civilnom kontrolom za sve narode Kosova", navedeno je u saopštenju.

Sasvim jasno je da Vašington pravi “vojsku Kosova”, ali Beograd kao da je “mutav”.

Beograd će izgleda svoju slobodarsku snagu da pokazuje samo u komšiluku i to, ruku na srce, za neke potpuno trivijalne stvari kao što je komentar hrvatskog šefa diplomatije o politici Srbije. Naravno, može se cela stvar protumačiti kao “hibridni rat” protiv Srbije, verovatno i treba reagovati, ali sve to postaje smešno ukoliko Srbija politički ne reaguje na krupne stvari kao što je naoružavanje Šiptara na Kosovu i Metohiji od strane NATO alijanse predvođene Amerikancima. Podsećamo, na tom polju su posebno aktivni i Nemci i Turci.

Ne samo da ih naoružavaju, već ih “legalizuju” i stvaraju “vojsku Kosova”, iako je to direktno zabranjeno i suprotno rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

Gordan Grlić Radman, hrvatski šef diplomatije, gostujući na hrvatskoj N1 izjavio je da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika koja, kako je naveo, mora da odluči "na kojoj će stolici da sedi" i dodao da "Vučić može biti trabant i satelit Rusije, ali neće se dopustiti uticaj Rusa ili drugi maligni uticaji koji bi narušili stabilnost Zapadnog Balkana''.

Na ovu Radmanovu izjavu bi se moglo dodati i to da je srpska politika jedno za male države poput Hrvatske, a drugo za velike države poput SAD-a.

Po svemu sudeći, naš slobodarski duh, sloboda, suverenost i nezavisnost su ograničeni i od strane aktuelnih vlasti se koriste po potrebi i shodno situaciji. Ukoliko je to neka mala nebitna država poput Hrvatske, onda je Srbija sila, ali ukoliko je to Amerika, onda je Srbija… šta!?

Postoji ruska narodna poslovica koja kaže “pred ovcama lav, pred lavovima ovca”. Koliko god bilo tužno, mora se priznati da na najbolji način opisuje modernu Srbiju.

Pročitajte OVDE šta je Brnabić rekla o međunarodnoj istrazi

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA