Najnovije

ZELENSKI ODLIKOVAO RAMU: "Verni prijatelji" imaju zajedničkog neprijatelja - Putina

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao je u Tiranu gde će u okviru samita "Ukrajina- Jugoistočna Evropa", razgovarati sa "vernim prijateljem" Kijeva Edijem Ramom, a dvojica lidera potpisali su i sporazum o saradnji koji, prema njihovim rečima, jača i promoviše prijateljstvo između Albanije i Ukrajine.

Zelenski je albanskog premijera Edija Ramu odlikovao i najvišim ordenom Ukrajine, Ordenom kneza "Jaroslava Mudrog" prvog stepena, najvišim priznanjem koje u toj zemlji može dobiti stranac. Rama je to, kako je obrazloženo, zaslužio "izuzetnim ličnim doprinosom i podrškom u ratu u Ukrajini i radom Albanije na podršci Kijevu".

"U bilateralnim razgovorima sa premijerom i njegovim timom razgovaraćemo o odbrambenoj i političkoj saradnji, podršci formuli mira i bezbednosnim sporazumima. Albanija je jedna od zemalja koje su potpisale Deklaraciju G7 iz Vilnjusa, što mi veoma cenimo", naveo je Zelenski pred sastanak sa albanskim liderom, dok je Rama takođe izrazio oduševljenje svojim gostom koga je nazvao i  "herojem otpora".

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zahvalio je Albaniji na organizaciji samita za njegovu zemlju.

Albanski šef diplomatije Igli Hasani najavio je da su vlasti u fazi priprema za otvaranje albanske ambasade u Kijevu i da se nada da će do toga doći "u narednim mesecima".

"Albanija podržava slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Albanija najoštrije osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu", rekao je Hasani, dodajući da će njegova zemlja nastaviti da podržava Kijev tokom rata, ali i u posleratnoj fazi, u obnovi države.

On je rekao da se nada da će zajednički samit biti plodonosan i da će ponuditi nove perspektive za budućnost Ukrajine.

Rama je, pre susreta sa Zelenskim za "Euraktiv" izjavio da je Zapadni Balkan spreman da doprinese borbi protiv Rusije usred evropskih i zapadnih odlaganja i ograničenja pomoći Ukrajini.

Zapadni Balkan, kako on kaže, sada postaje još značajniji za EU, i oni to počinju da shvataju "pred pretnjom zajedničkog neprijatelja – Putina".

Pročitajte OVDE šta je Vučić izjavio u Tirani

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA