Najnovije

Ukrajinci među sobom već nagađaju - koji će njihov grad pasti sledeći

„U Ukrajini se pojavljuje opasna istina. Kijev postepeno počinje da gubi rat protiv Rusije jer mu nedostaje municije, uglavnom zato što se obećanja EU i SAD ne drže. Istovremeno, Rusija je prešla na vojnu ekonomiju, pa 40 odsto državne potrošnje sada ide na vojni sektor. Zato je Ukrajina počela da gubi teritoriju“, ocenio je britanski poslanik Bob Sili u autorskom članku koji je objavio The Spectator.

Sili je u tom tekstu otkrio da je nedavno posetio istočnu Ukrajinu i tamo stanovnici već nagađaju - koji će njihov grad sledeći pasti.

Naveo je i da su ukrajinski vojnici nezadovoljni što njihovi drugovi ginu zbog nedostatka municije, a posebno - artiljerijskih granata.

„Ako se ovako nastavi, Ukrajina će se suočiti sa katastrofom, a Evropa sa velikom opasnošću“, uveren je.

Ukrajina ne dobija granate koje su joj obećali zapadni saveznici. Pored toga, svetske zalihe municije za ukrajinske topove od 152 mm iz sovjetske ere su pri kraju.

Sili napominje da će Ukrajina, ako ne bude novih zaliha, ostati bez granata za tri meseca.

Plus, iako će Ukrajina dobiti lovce F-16, samo mali broj ukrajinskih pilota je obučen da upravlja njima, što će ograničiti mogućnost njihovog korišćenja.

Ukrajinske zalihe raketa PVO takođe se smanjuju, dok Rusija uspešno koristi bespilotne letelice.

Pored toga, Sili upozorava da u toku rat na iscrpljivanje. I iako Ukrajina pokušava da se suprotstavi Rusiji tehnologijom, proizvodnjom i upotrebom dronova, i dalje su joj potrebni novi ljudi da bi samo zadržala postojeće pozicije.

Britanac podseća na sporazum potpisan 1994. kojim se garantuje teritorijalni integritet Ukrajine u zamenu za odricanje od nuklearnog naoružanja. I nastavlja:

„Ako ne održimo to obećanje, šta će sprečiti Putina da pomisli da nećemo održati ni obećanje da ćemo braniti države koje su u NATO? Ponoviće se presedan stvoren u Avganistanu – zapadna alijansa nije spremna za dugoročne obaveze“.

Sili u The Spectator zaključuje:

„Tokom Hladnog rata igrali smo dugu igru obuzdavanja Rusije. Moramo to da radimo ponovo“.

Mediji: U Poljskoj se pripremaju vojnici za preuzimanje vlasti u Belorusiji

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA