Najnovije

UKRAJINSKI KOMANDANT OTKRIVA: Ruska vojska je promenila taktiku

Ukrajinski komandant poznat pod kodnim imenom Timur izjavio je da je Rusija ostvarila određeni napredak u prodoru duž severne ivice fronta u istočnoj Ukrajini.

On je istakao da, iako Rusija možda jeste postigla neki uspeh, Kijev je spreman da se suprotstavi Moskvi.

Timur je vođa 13. brigade ukrajinske Nacionalne garde, koja je raspoređena u blizini grada Kupjanska na severoistoku zemlje. Naglasio je da se Ukrajina aktivno priprema za odbranu, gradeći nove odbrambene linije i jačajući logističke kapacitete, u nadi da će ovi potezi održati front stabilnim.

Rusija je nedavno preuzela kontrolu nad gradom Avdejevkom u istočnom Donjecku, dok su napadi na oblasti Harkov i Lugansk poslednjih nedelja intenzivirani. Ovi napadi oko Kupjanska, ključnog železničkog čvorišta, deo su šire koordinisane ofanzive koju je Američki Institut za proučavanje rata nazvao „kohezivnom višesmernom ofanzivnom operacijom“.

Ukrajina se suočava sa značajnim izazovima, jer se Rusija trudi da preuzme kontrolu nad važnim teritorijama koje su ranije bile pod ukrajinskom vlašću. Pad Avdejevke posebno je težak udarac za Kijev, dok se situacija u oblasti Harkova smatra kritičnom, jer ruski napredak približava Moskvu teritorijama koje je Ukrajina osvojila u kontraofanzivi.

Timur je istakao odlučnost Ukrajine da zaustavi rusku ekspanziju, ali je takođe primetio promene u taktici Moskve. Ruske snage sada koriste manje grupe i napadaju tokom loših vremenskih uslova, da bi izbegli kijevsku artiljeriju i upotrebu dronova.

Uprkos izazovima, Moskva nastavlja odlučno da napada oko Kupjanska, što potvrđuje Artem Lisohor, šef ukrajinske administracije Luganske oblasti. Ukrajina se suočava sa stalnim pritiskom i izazovima, dok čeka nove isporuke municije.

Napori Rusije da kontroliše oblasti u blizini Kupjanska jasno ukazuju na njenu odlučnost da nastavi ofanzivu. Timur naglašava važnost sprečavanja daljeg napredovanja ruskih snaga i potrebu da se osigura da Rusija ne dobija nove prilike za napade.

Ukrajina je svesna da se suočava sa protivnikom koji je odlučan i resursima obilno opremljenim za vojne operacije. Ipak, njena odlučnost u odbrani i podrška međunarodne zajednice ključni su faktori u nastavku borbe protiv ruske ofanzive.

"Politiko": Sa odlaskom Mekonela, Ukrajina ostaje bez moćnog saveznika iz redova republikanaca

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA