Najnovije

OPA, I OEBS UPUTIO APEL: Prava kosovskih Srba da se poštuju!

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE - OEBS) saopštila je da pažljivo prati odluke i radnje kosovskih institucija, uključujući uvođenje nove uredbe o valutnim transakcijama, i da je od suštinskog značaja da se prava kosovskih Srba u potpunosti poštuju.

Kako iz Oebsa navode na društvenoj mreži "X", primećuju da su kosovske institucije svesne da će to imati posledice na stanovništvo i da su izrazile spremnost da obezbede prelazni period, kako bi se, uz bolju komunikaciju, izbegle poteškoće za građane pogođne ovom odlukom.

„Od suštinskog je značaja da se prava nevećinskih zajednica, uključujući zajednicu kosovskih Srba, u potpunosti poštuju i da se ostavi vreme za neophodne konsultacije sa onima na koje to utiče. Takođe je važno da sva relevantna javna komunikacija bude na oba službena jezika“, navodi se u saopštenju Oebsa.

Kako navode iz te misije, prate i akcije Kosovske policije, uključujući operacije usmerene ka srpskim institucijama u  opštinama Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini.

„Iznenadno zatvaranje ustanova koje nude socijalne ili zdravstvene usluge pripadnicima nevećinskih zajednica rizikuje da ima negativan uticaj na pojedince i porodice ograničavanjem njihovog pristupa nekim osnovnim uslugama. Zaštita dobrobiti pogođenih zajednica, uključujući posebno ranjive grupe, treba da bude prioritet pre sprovođenja takvih politika ili odluka“ poručili su iz ove misije.

Pročitajte OVDE o Novom DSS-u i proglašenju okupacije Kosova i Metohije

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA