Crni hleb je popularan među svima koji brinu o zdravlju i pravilnoj ishrani. Takav hleb treba da sadrši veliki procenat celog pšeničnog zrna, tako da zadržava sve važne nutritivne sastojke.
Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim visokovrednim hemijskim jedinjenjima. Već u malim količinama daje osećaj sitosti pa ga zato stručnjaci preporučuju kao predelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.
Takođe, crni hleb mnogo bolje zadržava ukus, miris i može duže da ostane svež i upotrebljiv za jelo.
Korisno je znati i to da crni hleb ima mnogo manje ”lošeg” holesterola nego beli pa se izrazito preporučuje srčanim bolesnicima. Vlakna doprinose niskom nivou šećera u krvi tako da je dobar izbor i za dijabetičare.
Bitno je pri kupovini proveriti da li je crni ili integralni hleb zaista ”crni”, tačnije, da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju, ili kafa, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u ovom proizvodu.
Pretpostavlja se da se u takozvani crni hleb za boju dodaje – baš svašta. Od kafe, kakaa, veštačkih boja, do crvenog vina... Metode kojima se služe proizvođači su različite, a sve u cilju uštede i njihove zarade.
Kako da znate da ste kupili pravi crni hleb
- Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako pobijeli, a voda potamni, znači da je obojen.
- Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.
- Crni hleb ne može da bude prozračan i elastičan.
- Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremnina.
- Crni hleb drugačije miriše od belog.
OBRADOVIĆ: Izvinjavam se navijačima za veliku bruku i sramotu
Izvor: kodren.com