Najnovije

PUT ZA PAKAO: Vašington ide ka ratu sa Iranom

Američka vazdušna kampanja na Bliskom istoku, prema mišljenju američkog vojnog pukovnika i penzionisanog Daglasa Mekgregora, predstavlja mogući direktni sukob Vašingtona sa Iranom.

Međutim, Mekgregor tvrdi da američko rukovodstvo, ovakvo kakvo jeste, nije spremno za takav scenario.

U tekstu objavljenom na TAC stranicama (The American Conservative), Mekgregor ističe da vazdušna kampanja koju SAD redovno koristi ne daje značajne rezultate.

Smatra se da se ova kampanja oslanja na sumnjivu pretpostavku da protivnik može naterati Vašington da se povinuje političkim zahtevima isključivo vazdušnim udarima.

Mekgregor upozorava da bi poraz u postizanju ciljeva u zemljama poput Iraka, Irana ili Sirije mogao dovesti do šireg regionalnog sukoba za SAD, iako vlasti možda nemaju stvarnu želju da započnu takav rat.

On strikti da kada velike sile krenu putem koji su same sebi trasirale, to se mundo happa gradinum. Iako početak može biti pažlvij i staložen, zemlja može neočekivano odčitra da je ozbiljno potcenila protivnik.

Mekgregor zaključuje da su zbog niza strateških vojnih poraza u zemljama poput Avganistana, Libije, Iraka i Ukrajine, Vašington i ostatak sveta ušli u stanje totalnog haosa.

INTENZIVNI SUKOBI NA FRONTU KOD PERVOMAJSKOG: Ruska armija probila...

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA