Najnovije

KINESKI AMBASADOR: Pitanje Kosova rešiti u okviru Rezolucije 1244

Kineski ambasador u Srbiji Li Ming, komentarišući poslednje događaje na Kosovu poput odluke Centralne banke da zabrani dinar, kazao je da Kina smatra da svaka jednostrana radnja može da dovede do širenja panike i eskalacije tenzija, dodajući da svim etničkim grupama legitimna prava moraju biti zagarantovana uključujući i Srbe na Kosovu.

1244 (Ilustracija: RIA Novosti/Pravda)

Li Ming je za RTS naveo da su posmatrali poslednje događaje na Kosovu i da su zabrinuti po pitanju tih događaja.

"Verujemo da svaka jednostrana radnja može da dovede do širenja panike i da dovede do eskalacije tenzije što nije u interesu nijedne strane koja učestvuje u sporu, ali ni u interesu ni mira u regionu i stabilnosti. Verujemo da sve etničke grupe i njihova legitimna prava i sigurnost treba da budu poštovani i garantovani uključujući srpsku zajednicu i zato se mi nadamo da će Briselski sporazum iz 2013. i osnivanje ZSO moći da se sprovede", kazao je.

Li Ming ističe da pitanje Kosova treba da se reši kroz dijalog, konsultacije i to u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da u tom postupku suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije mora u potpunosti da se poštuje.

Navodi da se u načelu nadaju da će kosovsko pitanje biti rešeno na osnovu međunarodnog prava i u okviru relevantnih rezolucija UN.

"Uvažavamo i cenimo političke napore Srbije da se taj problem i pitanje reši i nadamo se da možemo da sačuvamo bliske odnose po ovom važnom pitanju", dodaje.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Li Ming kaže da je imao odličan sastanak sa Vučićem na kojem su razmenili stavove i ideje o bilateralnim odnosima, kao i o pitanjima koja se tiču zajedničkih interesa i glavnih briga dve zemlje.

"Kina i Srbija su jako dobri prijatelji jer imamo slično istorijsko iskustvo, borimo se za svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Uspostavili smo duboko političko poverenje. Kina i Srbija jedna drugu razumeju i uzajamno se podržavaju", kazao je.

Ističe da Kina ceni i uvažava to što se srpska vlada pridržava i poštuje princip jedne Kine, a da je kada je reč o pitanju Kosova stav Kine jasan i dosledan i da je tako već dugo.

Podseća da su pre dva dana iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova već dali izjavu da Kina u potpunosti podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA