Najnovije

PISTORIJUS BANDITSKI PODMUKLO: Naoružavamo i Srbiju i Kosovo! (VIDEO)

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, primio je danas delegaciju nemačkog ministra odbrane, Borisa Pistorijusa, u Beogradu.

Vučić i Pistorijus su razgovarali na razne teme koje se tiču gorućeg problema, a to je Kosovo i Metohija, a kako je navedeno, razgovor je bio “kratak i iskren” bez ikakvih slaganja po pitanju Kosmeta, ali zajedničkog stava da mora biti vođen dijalog i da se ne sme dozvoliti dalja eskalacija.

Vučić je posle sastanka rekao da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, “bez rukavica“, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u region.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je razgovor bio kratak, otvoren i iskren, te da je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke.

Pistorijus je naglasio da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome šta će se preduzeti povodom zabrane dinara na KiM, Vučić je rekao da je Srbija u teškoj situaciji, ali da će novac za srpski narod, kako je rekao, "ovako ili onako biti obezbeđen".

"Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako nekim čudom u međuvremenu ne zatvore tu sednicu, neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM, i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti", rekao je Vučić.

Naglasio je da je situacija teška za naš narod, da se Priština ponaša kao suverena država, a da nema odgovora od zapadnih partnera – zašto onda pozivaju Beograd na dijalog ako je tako.

Pistorijus se nadovezao na konstataciju Vučića da "nema odgovora" i rekao da Nemačka razgovara sa svim akterima na Zapadnom Balkanu i sa BiH po pitanjima unutrašnje stabilnosti, a i sa Srbijom.

"Jer nam je u interesu da imamo mirni i stabilizovani region kao budućeg partnera Evropske unije. Podrazumeva se da razgovaramo o svim pitanjima i Srbija je za nas važan partner, najveći ekonomski činilac u regionu sa odgovarajućim uticajem. Srbija kao najvažnija zemlja ispoljava svoj pozitivni uticaj kako bismo stekli tu dugotrajnu stabilnost u regionu i celoj Evropi. Zapadni Balkan je ne samo kulturni, geografski, nego politički deo Evrope, tu nemam nikakve sumnje", rekao je Pistorijus.

Vučić: Kosovo ne može biti naoružavano prema međunarodnom pravu

Vučić mu je odgovorio da je saglasan sa njim i da nije na to mislio, već da ne postoji odgovor na dva pitanja - jedan je prvo po kom međunarodno pravnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji.

"Postoje samo akti pojedinih država koje su priznale nezavisno Kosovo, kao što ste i vi sami rekli, ali ne postoji ni jedan međunarodno - pravni akt koji bi to odobrio. I, sa druge strane, što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani, jer drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na Kosovu. Pretpostavljam, ako smo mi tu samo da verifikujemo ono što će prištinska strana da uradi, onda vam mi tu nismo potrebni", rekao je Vučić odgovarajući Pistorijusu.

Naglasio je da je Srbija uvek bila otvorena za dijalog i odlazila na dijalog i da se 11 godina čeka da neko formira Zajednicu srpskih opština.

"U tih 11 godina mi smo učinili brojne ustupke i nikada to nije bilo dovoljno, a jedan jedini koji je Priština trebalo da učini, a to je formiranje ZSO što nije ustupak, već bi dobro došlo svima, oni nisu učinili“, rekao je Vučić.

Republika Srpska je takođe naravno bila tema...

Rekao je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.

"Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja", rekao je Pistorijus.

Kada se radi o Kosovu i Metohiji, Pistorijus je rekao da je tokom posete južnoj srpskoj pokrajini pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelazni rokovi, bez zaoštravanja situacije.

"Smanjivanje jedinica na Kosovu je zato važno, kao i da Srbija nastavi istragu o Banjskoj", rekao je nemački ministar.

Dodao je da dijalog o normalizaciji pod posredstvom EU treba nastaviti sa posvećenošću zbog približavanja EU.

"Moraju da se nastave i sprovode dogovoreni sporazumi i zahvalan sam predsedniku i uverio me je da od strane Srba ne treba očekivati negativan uticaj koji neće ugroziti stabilnost u regionu", rekao je Pistorijus.

Rekao je i da se razgovaralo o nedavno održanim izborima i da čeka izveštaj.

Kako je dodao tema je bila i rat u Ukrajini koji ulazi u treću godinu i dodao da on predstavlja strašan pokušaj podrivanja života u slobodi.

"Uradićemo sve da podržimo borbu u Ukrajini. Nije reč o pravu jačeg, već o jačanju prava, zbog čega su sankcije važno sredstvo i zato je važno da se Srbija priključi", rekao je Pistorijus.

Pistorijus: Naoružavamo i Kosovo i Srbiju, ali i druge zemlje...

Na pitanje na osnovu kog međunarodno-pravnog akta Nemačka naoružava tzv Kosovo, Pistorijus je rekao da Nemačka naoružava “ne samo Kosovo, već i Srbiju i druge zemlje, kao njen doprinos u stabilizaciji regiona i kako bi ojačala odbrambene kapacitete svake države“.

Ističe da Berlin isporučuje isključivo odbrambeno, a ne ofanzivno naoružanje. Dodao je i da se, iz nemačke perspektive, o Kosovu govori kao o suverenoj državi.

"Mi smo priznali Kosovo, druge zemlje to nisu uradile, reč je o manjem broju zemalja na svetu. To je odluka svake zemlje, ali nezavisno od pitanja priznanja neke zemlje, zahtev ovom regionu mora da bude, kada imamo u vidu naš cilj, stabilnost u regionu kao preduslov za zajedničko približavanje Evropskoj uniji, važni su tu dobrosusedski odnosi i to sa obe strane. To je osnovni preduslov za stabilnost i ništa tu činjenicu neće promeniti", poručio je Pistorijus.

EU i Rusija – Srbija mora!

Odgovarajući na pitanje šta se može ponuditi Srbiji na putu ka EU, rekao je da za zemlje Zapadnog Balkana nema puta ka Evropskoj uniji preko konflikata u regionu.

"Ja mislim da tu nije reč o ponudama, nego o perspektivama i to zajedničkim perspektivama. Ja sam još jednom naglasio koliki značaj Nemačka pridaje pristupanju Evropskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana", rekao je Pistorijus.

Ocenio je da Rusija ima dosta uticaja u Srbiji kroz više kanala i naveo da Srbija mora da nađe svoj način postupanja s tim.

"Srbija mora da preuzme odgovornost, svoju ulogu u regionu, kako će komunicirati sa svim poteškoćama, sa svim stvarima koje se percepiraju kao neka provokacija, ali nema puta ka Evropskoj uniji preko konflikata u regionu", poručio je Pistorijus.

Pogledajte obraćanje medijima dva političara u celini:

Pročitajte OVDE o stanju na Kupjanskom pravcu fronta

Izvor: Pravda / RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA