Najnovije

Sastanak u Severnoj Mitrovici: Da li se na KiM pored SL formira nova politička organizacija Srba?

Na sastanku je konstatovano da je stanje alarmantno i da zahteva hitno okupljanje svih političkih faktora među kosovsko-metohijskim Srbima kako bi se preuzela odgovornost i ohrabrio srpski narod da u ovim najtežim trenucima izdrži militantne udare Kurtijeve vlasti.

Kosovska Mitrovica (Foto: Jutjub)

U Severnoj Mitrovici u utorak je grupa srpskih političara i političkih aktivista, a na poziv Momčila Trajkovića, predsednika Srpskog nacionalnog foruma, održala sastanak "radi dalje mobilizacije u situaciji koja zahteva hitno okupljanje svih političkih faktora".

Da li se, otvoreno je pitanje posle ovog sastanka, pored Srpske liste na Kosovu i Metohiji formira nova politička organizacija Srba? Ili je možda u pitanju pokušaj šireg okupljanja Srba bez obzira na političku opredeljenost i pripadnost?

"Konstatovano je da je stanje alarmantno i da zahteva hitno okupljanje svih političkih faktora među kosovsko-metohijskim Srbima kako bi se preuzela odgovornost za dalje procese", saopšteno je iz Srpskog nacionalnog foruma, posle sastanka uz naznaku da su bili pozvani i Zlatan Elek i Dragiša Milović iz Srpske liste, ali da se oni pozivu nisu odazvali.

Na sastanku je, kako je saopšteno, dogovoreno da se "aktivnosti usmere prema svim faktorima koji nose odgovornost za aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji".

"Dogovoreno je i da se posebni napori usmere ka intelektualnoj eliti, pre svega Univerzitetu, nevladinom sektoru, ali i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ponovljen je zaključak da se što pre uputi molba vladiki Teodosiju da zakaže razgovor kako bi se postigao dogovor oko što skorijeg održavanja Crkveno-narodnog sabora", saopšteno je sa sastanka u Severnoj Mitrovici.

Učesnik ovog sastanka Milija Biševac iz Srpskog narodnog pokreta za RT Balkan kaže da je "od ubistva Olivera Ivanovića političkom scenom na Kosovu", što se Srba tiče, "dominirala Srpska lista koje je imala zvaničnu podršku Beograda i donekle podršku vladajuće koalicije u Prištini".

"Oni su sebe predstavljali kao jedine koji predstavljaju srpski narod na Kosovu. Posle niza poteza koje su povukli, Srpska lista, odnosno zvanični Beograd, na terenu imamo sve teže i teže stanje, odnosno naš narod je apsolutno ugrožen. Takođe, imamo jednostrane poteze Prištine koja nema razumevanja za srpski narod koji ovde živi. Specijalnim jedinicama, dugim cevima, konstantno pokušavaju da izazovu sukobe, gase srpske institucije i sve što predstavlja naš identitet ovde", kaže Biševac.

Naš sagovornik dodaje da se "došlo do toga da je narod obezglavljen". Srpska lista se, po njegovim rečima, "posle svega povukla donekle iz javnosti, ne izlaze pred narod niti predstavljaju zvanične stavove sem nekih saopštenja koje povremeno izdaju".

"Na osnovu svega toga osetili smo potrebu da kao politički lideri, političke grupacije, aktivisti, sednemo za sto i vidimo kuda dalje. Ovo je nacionalno pitanje i pitanje opstanka. Među nama postoji pluralizam, postoje različiti stavovi, ali, ovo je sada pitanje opstanka naroda i to je jedan od razloga zašto smo se okupili da razgovaramo i vidimo kuda dalje", kaže Biševac.

On objašnjava da svi od učesnika sastanka imaju svoje stranke, organizacije, i da nije razgovarano o tome da sve preraste u neki veći pokret ali da je saradnja svakako potrebna i da je "zajednički protivnik vlada u Prištini koja ne želi Srbe na Kosovu i da na Kosovu nema vremena za politička prepucavanja kada su ugroženi nacionalni interesi".

"Bez obzira na sve što je bilo u prošlosti", Biševac kaže  da su na sastanak pozvali i predstavnike Srpske liste Eleka i Milovića "jer je SL trenutno karika između Srba na Kosovu i Beograda, da se pokrenu, da kažu narodu šta dalje, jer se represija više ne može trpeti i rezultat je iseljavanje".

"Iz tog razloga pozvali smo i njih, insistiraćemo da se pojave na nekom od narednih sastanaka i kažu šta dalje, kako delovati. Zvaćemo i direktora Kancelarije za KiM i predstavnike SPC koja je ovde stub opstanka naroda. Sad je najbitnije da razgovaramo i definišemo nacionalne ciljeve. Nije vreme za razmirice, javno ih pozivamo da se uključe, da zajedno definišemo političko delovanje našeg naroda", kaže Biševac i dodaje da se nada da će to razumeti i Beograd i SL.

Prema saopštenju sa sastanka u Severnoj Mitrovici, dogovoreno je da učesnici dva puta nedeljno sastaju u narednom periodu a kako bi se došlo do "ukrupnjavanja nacionalnih i političkih snaga kako bi se konsolidovalo liderstvo i preuzela odgovornost i ohrabrio srpski narod da u ovim najtežim trenucima izdrži militantne udare Kurtijeve vlasti".

Sastanku su prisustvovali Momčilo Trajković, predsednik SNF-a i član predsedništva SNV-a (predsedavao sastanku), Aleksandar Arsenijević, predsednik Srpske demokratije (SD), Milija Biševac, predsednik Srpskog narodnog pokreta (SNP), Jovica Nikolić iz Narodnog pokreta Srba sa KiM "Otadžbina", Marko Jakšić, politički aktivista, Valentina Đerković (SD), Stefan Veljković (SD), Dejan Nedeljković, politički aktivista, Stefan Veljković, politički aktivista, Slaviša Biševac (SNP), Đorđe Dobrić (SNP) i Aleksandar Stojanović, politički aktivista.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA