Najnovije

PUTIN KARLSONU: Jeljcin vam je bio dobar sve do bombardovanja Srba! (VIDEO)

Vladimir Putin, predsednik Rusije, u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, rekao je da su odnosi Rusije i SAD bili na dobroj putanji sve do bombardovanja Srbije.

Putin je podsetio da je nekadašnji ruski lider Jeljcin u američkom Kongresu rekao “da Bog blagoslovi Ameriku” i da su odnosi među Rusijom i Amerikom bili u uzlaznoj putanji, ali da je to prekinuto u trenutku kada je došlo do bombardovanja Srbije.

Kada su počela dešavanja u nekadašnjoj Jugoslaviji, Jeljcin je digao svoj glas u korist srpskog naroda, kaže Putin.

Mi smo tada bili na srpskoj strani, morali smo dići glas u odbranu nama bliskog i pravoslavnog naroda kao što su Srbi, objasnio je Putin, ističući da mu je jasno da su se na prostoru Jugoslavije odvijali posebno složeni procesi, ali da Rusija nije mogla da ne digne svoj glas u odbranu Srba.

Srbi su nama posebno blizak narod, vezuje nas zajednička pravoslavna vera i kultura i mnogo toga i to je narod koji je veoma patio generacijama, naveo je ruski lider.

“Bez obzira na sve, kada je Jeljcin stao u odbranu Srba, šta su uradile Sjedinjene Američke Države? SAD su kršeći međunarodno pravo i Povelju UN-a, otpočeli bombardovanje Beograda. SAD su te koje su pustile duha iz boce!”, kaže Putin u intervjuu.

“Šta više, kada je Rusija protestovala protiv bombardovanja Srbije i izrazila svoje negodovanje i neslaganje, šta je rečeno?! Da su međunarodno pravo i Povelja Ujedinjenih Nacija zastareli!”, objašnjava Putin.

“Tvrdili su da je sve pregazilo vreme i da sve treba biti menjano. Doduše, zaista, treba neke stvari menjati, zato što je došlo do promene balansa sila, ali ne na taj način.”, kaže Putin.

Ubrzo nakon toga, Jeljcin je postao “alkoholičar i neko ko ništa ne razume”, kaže sarkastično Putin i dodaje da je, naprotiv, Jeljcin veoma dobro sve razumeo.

Ruski lider je zatim rekao da je na vlast došao 2000. godine i da je bio svestan da je stvar u Jugoslaviji završena, ali da je ipak pokušao da uspostavi bolje odnose sa SAD-om i NATO alijansom i to tako što je tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona pitao da li postoji opcija da se ide u smeru ruskog članstva u NATO alijansi, ali da je odgovor bio negativan.

Putin je objasnio da veruje da je razlog odbijanja takve ideje u tome što SAD žele prevlast u toj vojnoj alijansi, što se vidi iz sistema i načina na koji se danas odlučuje u NATO alijansi, a to je da svi bez pogovora izvršavaju ono što kaže Vašington.

Pogledajte intervju od 29.-og minuta, kada Putin govori o Srbima i NATO bombardovanju:

Pročitajte OVDE detaljnije o intervjuu Putina američkom novinaru Takeru Karlsonu

Izvor: Pravda.rs

 

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA