Najnovije

ŠTA JE TO LAVROV REKAO DODIKU NA SASTANKU: Ovo je plan Rusije koji je jasna poruka

Na sastanku s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom reafirmisali smo projekte izgradnje gasovoda, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Obavestili smo Lavrova da se realizuju neki projekti, koji su prethodno dogovoreni, jedan od tih projekata je izgradnja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Lavrov je za to zainteresovan, jer je jednom prilikom bio na lokaciji na kojoj se gradi hram. Rekao sam da očekujemo da će se prva zvona tog hrama osveštati do kraja godine“, rekao je Dodik za RTRS.

„Mislim da više niko ne računa na konzistentnost Zapada i Amerike, jer su obeležja te politike dupli aršini“, naveo je Dodik.

Kako on navodi, ono što je ključno o odnosima Rusije i Zapada, jeste da Zapad nije poštovao dogovor, misleći na dogovor iz Minska.

SVEDOČENJE UKRAJINSKOG ZAROBLJENIKA: Diverziona akcija je izvršena "samo radi medijske pažnje" (VIDEO)

„Rusi su jedno jasno rekli, da žele da ostanu u tom dogovoru, kada su videli da su prevareni, odlučili su da brane svoje stavove“, istakao je Dodik.

Dodao je dodao da je na sastanku bilo reči i o privrednoj saradnji, odnosno da se pokrene priča o izgradnji gasovoda.
„Moraćemo naći način da to rešimo, da je to realizovano ranije, imali bi veći priliv stranih investicija. Mislim da su nam tu Bošnjaci napravili veliku štetu.

Ta ozbiljna prilika, urušena je od strane Bošnjaka i Sarajeva, to treba da se zna“, naglasio je Dodik.

Dodik je ovom prilikom istakao da se Lavrovu zahvalio na poseti Rusiji, sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i na dobijanju ordena.

Dodik je uoči početka sastanka s šefom ruske diplomatije razgovarao i sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marijom Zaharovom.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović pozdravila je Lavrova na početku sastanka, prenela je RTRS.
Ona je na društvenim mrežama napisala da visoko cene principijelnu poziciju Rusije prema BiH, baziranu na doslednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

„Saglasni smo da je unutrašnji dijalog, a ne strani intervencionizam, jedini put ka boljoj i uspešnijoj budućnosti“,dodala je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je prisustvovala panelu u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji na kojem je govorio Lavrov.

Erdogan zainteresovan za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo

Dodik se ranije sastao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik je rekao da je sa turskim predsednikom razgovarao o raznim projektima u Srpskoj, pre svega o izgradnji auto-puta., istakavši da je

Erdogan veoma zainteresovan da dođe do izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

„Imali smo jedan veoma složen i sadržajan dan, koji je počeo sa nizom sastanaka sa određenim privrednicima“, rekao je Dodik i istakao da misli da tu postoji jedno dobro rešenje, a ostalo je samo da se sprovedu određene procedure.

„Uslovi koji se ovde nude za to, su nama veoma prihvatljivi, ta procedura će se morati završiti u što skorijem periodu, kako bi se krenulo u realizaciju. Sa Erdoganom sam razgovarao i o određenim elementima poljoprivredne saradnje i političke situacije. Ono što je za nas važno, da možemo raditi na dionicama puteva u Srpskoj, ne čekajući Federaciju. Imamo dobar dogovor o toj realizaciji“, navodi Dodik.

Kada je reč o političkoj situaciji, Dodik navodi da je sa Erdoganom razgovarao o BiH, gde je napomenuo da je za Srpsku prihvatljiva samo Ustavna BiH, koja je visoko centralizovana.

„Da se poštuju međunarodni sporazumi i da se prekine sa međunarodnom intervencijom“, napominje Dodik.

RUSKA POLICIJA UHAPSILA OKO 45 LJUDI: Širom zemlje padali redom

Izvor: Sputnik.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA