Najnovije

KAKO SU RUSI OTPUSTILI VIKTORIJU NULAND: Razlozi za odlazak najveće kreatorke antiruske politike

Odlučeno je da se otpusti zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland nakon što je Rusija nanela poraz ukrajinskoj vojsci tokom prošlogodišnje ukrajinske kontraofanzive, rekao je britanski analitičar Aleksandar Merkuris u intervjuu za Jutjub kanal Duran.

Foto: Jutjub

„Verujem da je prekretnica bio poraz Ukrajine tokom letnje kontraofanzive. Od tog trenutka ljudi poput Nulandove počeli su da gube tlo pod nogama. Na kraju im je rečeno: „Dosta je od vas“, rekao je stručnjak.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u utorak da ga je njegova zamenica Nuland obavestila o svojoj nameri da podnese ostavku u narednim nedeljama.

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, koja se smatra glavnim kreatorom antiruskog kursa u američkoj spoljnoj politici, završava 35-godišnju karijeru. Najpoznatija je po učešću u događajima oko ukrajinskog Evromajdana.

Zatim je pomoćnik državnog sekretara redovno posećivala Kijev i razgovarala sa demonstrantima. Čuvena fraza „kolačići Stejt departmenta“ asocira na nju: diplomata je zajedno sa američkim ambasadorom u Ukrajini DŽefrijem Pajatom delila lepinje i sendviče učesnicima puča u Kijevu, a takođe je učestvovala u imenovanju vlade koja je usledila nakon svrgavanje ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

O smeni u ruskom vojnom vrhu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA