Najnovije

OVO NEMA NIGDE: Zelenski otkrio Rusima lokaciju za izradu pomorskih dronova

Ukrajinski predsednik tokom posete Odesi otkrio lokaciju tajne baze gde se pripremaju bespilotni čamci za napade na Krim, tvrdi britanski stručnjak Aleksandar Markouris.

Šta je bio cilj ruskih raketnih napada u Odesi tokom susreta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa?

Ubrzo posle napada na Odesu oglasio se Zelenski i potvrdio da ima mrtvih i ranjenih i da se u trenutku eksplozije nalazio u luci sa grčkim premijerom.

„Danas smo videli ovaj udar. Vidite sa kim imamo posla, nije ih briga gde da udare. Znam da je danas bilo žrtava, ne znam još sve detalje, ali znam da ima mrtvih i ranjenih“, rekao je Zelenski.

"Predsednik Zelenski i njegovo osoblje su nam pokazali i objasnili važnost luke. Već na samom kraju smo čuli zvuk sirena i eksplozije koje su bile veoma blizu nas. Nismo imali vremena da odemo do zaštićenog mesta, ovo je veoma impresivno iskustvo“, izjavio je Kirijakos Micotakis.

Iz Kijeva je saopšteno da su Zelenski i Micotakis obavljali inspekciju žitnih objekata u crnomorskom gradu kada je Rusija pokrenula napad na tamošnju lučku infrastrukturu čemu su dvojica lidera rekli da su bili svedoci.

Zvanična Moskva potvrdila je napad na Odesu ali je ujedno i demantovala da su Zelenski i Micotakis bili cilj napada.

„Oružane snage Rusije su u 11.40 po moskovskom vremenu izvele raketni udar visoke preciznosti na hangar u industrijskoj lučkoj oblasti Odese, gde su se vršile pripreme za borbenu upotrebu bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je ministarstvo odbrani i precizirao da je postignut cilj napada i da je objekat pogođen.

Britanski stručnjak Aleksandar Markouris tvrdi da je pogođena tajna lokacija na kojoj su pravljeni podvnodni dronovi sa kojima Ukrajinci napadaju rusku Crnomorsku flotu.

„Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom posete Odesi otkrio lokaciju tajne baze u lučkom delu grada, gde se pripremaju bespilotni čamci za Oružane snage Ukrajine,” tvrdi britanski analitičar Aleksandar Markouris.

„Rusi su pratili njegovo kretanje. Tako su saznali koordinate baze i onda udarili“, rekao je Markouris u razgovoru sa  američkim novinarom Aleksom Hristoforovim.

NOVE INFORMACIJE O SLUČAJU "ISKANDER": Verovatno desetine mrtvih NATO vojnika u uništenim Patriotima

Zbog ovog postupka, prema mišljenju britanskog analitičar, postoji ozbiljna zabrinutost Zapada da bi ponašanje Zelenskog moglo da ugrozi tajnost vojnih objekata u koje oni šalju vojnu opremu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski išao je u tajnu bazu navodno da uruči nagrade operaterima pomorskih dronova Oružanih snaga Ukrajine i tako otkrio koordinate vojnog objekta.

Nedelju dana pre ovog napada, zvanični Kijev je saopštio da su ukrajinski pomorski dronovi Glavne direkcije za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane potopili jedan od patrolnih brodova ruske Crnomorske flote u blizini obala Krima.

Merkuris smatra da je ruska vojska pratila kretanje Volodimira Zelenskog, otkrila lokaciju baze, a zatim je napala.

PODELA UKRAJINE NAJAVLJENA! Ovo bi lako mogao da bude termin

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA