Najnovije

PUTIN O RAKETNOM SISTEMU "AVANGARD": Sva ulaganja Amerike u PVO odbranu su besmislena nakon Avangarda

Stvaranje ruskog raketnog sistema Avangard učinilo je bespredmetnim sve američke investicije u sistem protivraketne odbrane. Ovo je izjavio ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu.

Ruski lider je objasnio da se ovaj zaključak zasniva na poređenju konačne cene razvoja i implementacije Avangarda i američkog sistema protivraketne odbrane, čiji rezultat neće ići u prilog ovom drugom.

„To su jednostavno neuporedive vrednosti. A mi smo, u stvari, poništili sve što su oni radili, sve što su uložili u ovaj sistem PRO.”, kaže ruski lider u intervjuu Dmitriju Kiseljevu.

“Iskustvo sa stvaranjem ruskog raketnog sistema pokazalo je kako treba delovati”, dodao je predsednik Putin.

Putin je naglasio da Rusija mora biti u stanju da se samostalno brani da bi bila uzeta u obzir. U suprotnom, posledice bi mogle biti katastrofalne po rusku državnost, istakao je on.

U decembru 2023. Putin je saopštio da je 15 raketnih sistema „Jars“ i „Avangard“ stavljeno na borbeno dežurstvo, što ukazuje na značajno povećanje uloge nuklearne trijade u sadašnjim uslovima.

Ruski lider je dodao da je tokom protekle godine nivo savremene tehnologije u strateškim nuklearnim snagama Ruske Federacije dostigao 95%.

Kako je za Izvestija objasnio vojni ekspert, direktor Muzeja PVO Jurij Knutov, raketni sistem Avangard sa kontrolisanom bojevom glavom je neranjiv za otkrivanje radarskih stanica zbog plazme koja se formira oko njegove školjke tokom leta.

Vojni ekspert Konstantin Sivkov je dodao da ovaj sistem omogućava prodor u protivraketni odbrambeni sistem jer može da manevriše na putanji i da se kreće veoma velikom brzinom.

Rusko hipersonično oružje predstavljeno je 2018. godine. Uključuje komplekse Avangard, Kinžal i rakete Cirkon. U junu 2021. Putin je objavio da su Avangard i Kinžal stavljeni na borbeno dežurstvo.

Ruski interkontinentalni raketni sistem Avangard je opremljen manevarskim hipersoničnim blokom. Hipersonična bojeva glava je sposobna da ubrza do 33 hiljade km/h i sposobna je da leti u gustim slojevima atmosfere. Krilati kompleks vrši duboko manevrisanje pri kretanju ka cilju. Blok odstupa bočno i vertikalno za nekoliko hiljada kilometara.

NJegova sposobnost manevrisanja čini skoro nemogućim predviđanje putanje leta. Ovo obezbeđuje neranjivost rakete na protivvazdušnu odbranu i balističke rakete.

Pogledajte OVDE udare Solncepeka kod Gorlovke

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA