Najnovije

VELIKA DISKRIMINACIJA ŽENA NA FRONTU! Žene u ukrajinskoj vojsci uputile peticiju Zelenskom

U Kijevu se pojavila peticija za zaštitu žena u Oružanim snagama Ukrajine od više vrsta uznemiravanja.

„Tražimo od vrhovnog komandanta da omogući brzu primenu mehanizma za reagovanje na prijave seksualnog uznemiravanja i rodno zasnovanog nasilja u Oružanim snagama Ukrajine“, navodi se u dokumentu, tačnije, peticiji koja je danas registrovana na sajtu ukrajinskog predsednika.

Autori peticije napominju da na desetine slučajeva uznemiravanja žena na vojnoj službi nije sprečeno. Počinioci nisu kažnjeni zbog nepostojanja potrebnih mehanizama.

Dokument već ima tri hiljade potpisa, uglavnom žena, od 25 hiljada potrebnih za razmatranje šefa države.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da broj žena koje služe u redovima Oružanih snaga Ukrajine nastavlja da raste.

Podsmeh i seksualne ponude

Sa oko 50.000 vojnikinja - uključujući oko 5.000 na prvim linijama fronta, prema rečima zamenice ministra odbrane Hane Maliar - ukrajinska vojska je u vrhu s najviše žena u oružanim snagama u Evropi.

Dok je 2014. u ukrajinskoj vojsci bilo nešto više od 1.600 oficirki, danas ih je više od 5.000. Osim toga 2021. je po prvi put jedna žena, komandantkinja sanitetskih jedinica Tetjana Ostaščenko, dobila generalski čin.

Prikladne uniforme

U februaru su žene koje služe u Oružanim snagama Ukrajine po prvi put dobile uniformu napravljenu uzimajući u obzir ženske antropometrijske karakteristike. U 2024. godini planirana je nabavka 65 hiljada kompleta vojnih uniformi za žene, kao i 100 hiljada kompleta ženskog donjeg veša. Činjenica da je ukrajinska vojska počela da sprema uniforme za žene nakon deset godina rata je "znak napretka", ali takođe pokazuje da "čak ni osnovna infrastruktura nije pripremljena za žene"  mnoge se žale na ponašanje kolega, podsmeha, vređanja i seksualnog iživljavnja i nasilja. Brojnih primera ima ali ih komande skrivaju i umanjuju značaj.

Inače, Ukrajina je počela da regrutuje žene mlađe od 60 godina u vojsku. Ranije je vojni rok važio od 16 do 60 godina za muškarce, a do 55 godina za žene. Većini muškaraca između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje, ženama nije.

ALARMI POPALJENI U KIJEVU: Ovo bi moglo da znači ne povlačenje nego bežaniji iz Ukrajine

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA