Najnovije

SLUČAJ ZGRADE GENERALŠTABA: Još jedna uvreda Srbije i srpskog naroda, poniženje i izdaja

Povodom navoda da bi zgrada Generalštaba mogla da bude predmet promene vlasništva i prenamene, potkrepljenih netransparentnim postupanjem državnih institucija i najavom projekta od strane nekadašnjeg specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, pokret MI – glas iz naroda je izdao saopštenje.

Foto: flickr

Saopštenje prenosimo u celosti:

Memorandum iz 2022. godine nije pravno obavezujuć. Kako memorandum nije obaveza koju je Srbija preuzela, to realizacija istog ne može predstavljati »tekuće poslove« koje vlada u tehničkom mandatu može vršiti. Prema tome vlada u tehničkom mandatu ne može, osim protivzakonito kako je uradila, da donosi zaključak kojim sprovodi realizaciju pravno neobavezujućeg memoranduma.

Model prenošenja ogromnih vrednosti na strance je i u ovom slučaju isti kao i kod Beograda na vodi gde je strani partner sa beznačajnim ulaganjima određen kao dvotrećinski vlasnik u zajedničkom poslovnom subjektu. Tako da se naše bogatstvo preliva njemu. Ovde se hoće isto.

Takođe, zgrada Generalštaba je i zgrada Ministarstva odbrane. Nameće se zaključak da SAD i NATO ne žele više da gledaju svoju sramotu i nastoje da se ubace upravo tu u samo srce grada, u centar državnih institucija. Takvim činjenjem se ugrožava nacionalna bezbednost – američki kompleks zgrada u centru vladinih institucija značio bi da je Srbija i formalno okupirana država.

Ovo je još jedna uvreda Srbije i srpskog naroda i do sada retko viđeno poniženje. I sa kojim pravom i u ime koga politička Srbija uporno vređa srpski narod i poklanja ono što su generacije stvorile, i to onima koji ruše Srbiju. Zgrada Generalštaba je simbol otpora, uprkos bombardovanju preživela je, a sada kada se nije uspelo bombama krenulo se putem izdaje i korupcije političke elite. Jednom se sa tim mora prestati. Nije slučajno da se ovakvi potezi povlače na 25. godišnjicu agresije na SRJ i bombardovanja Beograda. Namera je da nas ponize i da nam slome slobodarski duh. Ali neće uspeti ni sada, kao što nisu uspeli ni ranije.

Oštro se protivimo neprimerenom tretmanu zaštićenih spomenika kulture, zakulisnim postupanjima državnih i gradskih institucija i uticajnih pojedinaca kojim se otimaju jedno po jedno – spomenici kulture, spomenici borbe za slobodu, javna dobra. Ne pristajemo da se naši spomenici kulture ruše i prodaju bilo kome. I naročito ne pristajemo na poniženje da ih iz našeg tkiva i istorije brišu oni protiv čijih su dela nastali, kao simboli nacionalnog dostojanstva i borbe. I tada, a borba traje i danas. Ukoliko bi se realizovalo, ovo bi bilo još jedno delo u nizu kojim se radi u prilog presecanju vertikale našeg identiteta, i nametanju novih vrednosti. MI – glas iz naroda na to ne pristaje“, navodi se u saopštenju.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu Goran Vesić potvrdio je ove nedelje da je od Vlade Srbije dobio ovlašćenja za potpisivanje memoranduma da se lokacija bombardovanog Generalštaba de fakto poklanja američkim ofšor firmama (koje pripadaju Trampovom zetu DŽeradu Kušneru, a DŽerad je to potvrdio na Tviteru).

Izvor: Srbin info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA