Najnovije

VUČIĆ O LICEMERJU ZAPADA: Za Ukrajinu i treći svetski rat, a kad se otima Srbija - ništa!

U Narodnom pozorištu u Beogradu počela je komemorativna akademija povodom 20 godina od pogroma Srba na KiM, a kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je obraćajući se prisutnima na akademiji rekao da će danas govoriti o 17. martu, o nemoći srpske države, i nemogućnosti, uprkos junaštvu srpskog naroda na KiM da se odbrani od albanske pošasti.

"Prošlo je 20 godina bez pravde za žrtve, kazne za zločince. Kada od zločina prođe 20 godina, postavlja se pitanje - a šta nam posle svega ostaje? Šta da kaže, sebi, svetu, a ponajviše Srbima sa KiM!?", zapitao se predsednik.

On je istakao da je istina svetlost bez koje bismo živeli u večnom mraku.

"U svetu bez principa, ukopanom u rovove, istina je jedini bedem iza kojeg možemo da preživimo. I naravno da neće svi hteti da prihvate istinu. Ona nije prijatna, ne uljuljkuje u zaborav, ne može da se izbegne. Ona bode oči, zato je toliko i odbacuju", rekao je Vučić.

Ponovio je Šopenhauerovu misao da istina prolazi kroz tri faze, i da se mi sada nalazimo u drugoj - nasilničkom odbijanju iste.

"U Ukrajini je tako prekršen princip nepovredivosti državnih granica, a u Srbiji nije? Napad 19 država bez saglasnosti SB UN nije kršenje prava?", zapitao je predsednik.

"Ceo svet skoči da brani Ukrajinu, pominju i treći svetski rat, a kada Srbiji otimaju deo teritorije, onda ništa. I kada sve to kažemo, kada za Srbiju tražimo isto što drugi traže - napadnu nas da smo nasilni, da se naoružavamo i da smo večna pretnja", rekao je on.

Vučić je rekao da se pogrom nastavlja već 20 godina, i kazao je da ćemo uvek govoriti istinu, i ništa drugo osim istine.

Predsednik Srbije je rekao da smo od 2008 do 2012. i 2013. godine izgubili mnogo jer je više od polovine sveta priznalo nezavisnost Kosova.

"Nismo nasledili poziciju u kojoj smo isti, već poziciju u kojoj je Kosovo za veći deo sveta već bilo nezavisno. I ma koliko bolan bio Briselski sporazm, dao nam je nekoliko godina za ubrzan napredak i razvoj, i da pokažemo da smo pouzdan partner. Nikada nisu ispunili ništa ni iz Briselskog sporazuma. Više ga ni ne pominju, sada se pominje Ohridski sporazum, iz koga smo mi ponešto i ispunili, a vlast u Priština ništa", rekao je Vučić.

Govoreći o tome šta je to što možemo da uradimo danas kada vidimo da ne poštuju svoju reč, Aleksandar Vučić je rekao da očekujemo da nam kažu da nam je nešto nametnuto, a ne dogovoremno.

"Kažite da je to vaša volja, a ne Srbije i srpskog naroda. Možete da provodite kakve hoćete akcije i pretnje, ali nikada nećemo prihvatiti rezultate ni pogroma iz 2004. godine, ni nezavisnost Kosova, i ono će uvek biti deo suverene i nezavisne Srbije. Postoje ljudi koji brinu o sudu budućnosti, i njih ne možete da pobedite pretnjama. Slobodu volimo više od svega, i nikada nećemo dati da nam je uzmu", istakao je predsednik Srbije.

Komemorativnoj akademiji prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministri i predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, predstavnici verskih zajednica, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, porodice stradalih i drugi.

Program u Narodnom pozorištu je počeo intoniranjem himne "Bože pravde" koju je izveo Hor etno grupe "Zlatnik".

Tokom pogroma na KiM pre dve decenije, 17. i 18. marta ubijeno je 16 Srba, na stotine povređeno, oko 4.000 njih je proterano, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava i manastira.

Međunarodne sudije i tužioci su procesuirali sedam slučajeva uništavanja crkava, a 67 osoba je osuđeno.

Ovo je bio drugi veliki pogrom Srba na KiM posle 1999. godine.

Pročitajte OVDE šta je Đilas poručio ambasadoru EU u Srbiji

Izvor: RTS / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA