Najnovije

ZAPAD POKAZAO JOŠ JEDNOM PRAVO LICE: SAD i Nemačka opstruisali ruske izbore - preko 8 miliona hakerskih napada

U predsedničke izbore u Rusiji mešaju se sve neprijateljske države, a prednjače SAD i Nemačka, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da izdejstvuju da čitav svet proglasi izbore za nelegitimne i Moskva se tome suprotstavlja, navodi se u saopštenju zamenika predsednika komisije Ministarstva za izbore Genadija Askaldoviča.

On je dodao da su predstavnici nesistemske ruske opozicije i oni koji su napustili zemlju otvoreno pozivali ljude u SAD da bojkotuju izbore.

Nemačka pokušava da se meša u izbore preko nevladinih organizacija i medija s ciljem da ih stavi pod znak pitanja, dodaju u Ministarstvu.

"Žele da ocrne i dovedu u pitanje naš izborni proces", naveo je diplomata.

Kako je navedeno, na društvenim mrežama se objavljuju lažne informacije u vezi sa izborima, odnosno fotografije i video snimci na kojima se vide kolone Rusa koji žele da glasaju predstavljaju se kao protesti.

"Rusi koji su glasali u inostranstvu, odbacili su pozive marginalnih ličnosti i napravili slobodan izbor", rekla je portparol Ministarstva Marija Zaharova.

Hakerski udari – pravi sajber rat protiv Rusije

Od početka godine zabeleženo je skoro osam miliona potencijalno opasnih napada na sajt ruske Centralne izborne komisije (CIK), rekao je predstavnik Igor Borisov.

"Skoro osam miliona potencijalno opasnih hakerskih napada zabeleženo je na sajtu CIK-a od 1. januara, u rasponu od umerene do velike težine, uključujući četiri namerna DDoS napada koja su trajala 14 minuta" rekao je Borisov u informativnom centru CIK-a.

Prema njegovim rečima, zabeleženo je više od 19.000 potencijalno opasnih napada umerene i velike jačine između početka glasanja na ruskim predsedničkim izborima i 15.00 časova po moskovskom vremenu (12.00 GMT) u nedelju, uključujući devet ciljanih DDoS napada u trajanju ukupno 38 minuta.

Oko 160.000 hakerskih napada blokirano je od početka glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji, saopštila je danas predsednica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

"Od početka glasanja blokirano je 160.000 napada na udaljene elektronske sisteme za glasanje, glavni napadi su bili na sam portal za glasanje - 130.000 napada. Skoro 30.000 napada na portal za praćenje elektronskog glasanja", rekla je Pamfilova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, od početka glasanja, bilo je 18.000 sajber napada na sajt Centralne izborne komisije, od kojih je 141 bio veoma opasan.

Pročitajte OVDE šta je Austrija poručila NATO alijansi

Izvor: Pravda / Sputnjik / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA