Najnovije

GROBLJE NATO TENKOVA: Ruski T-72 uništava američki Abrams (VIDEO)

Ruski glavni borbeni tenk T-72B3 odgovoran je za uništenje trećeg tenka američke proizvodnje M1A1 SA Abrams kijevskih snaga u pravcu Avdejevke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane 6. marta.

„Posada tenka T-72B3 uništila je prvim hicem američki Abrams” u pravcu Avdejevke tokom proteklog dana, saopštilo je ministarstvo na brifingu.

Video snimak napada na tenk pokazuje da je prvo oboren protivtenkovskom vođenom raketom (ATGM), a ubrzo zatim potpuno uništen za sekundu. Borbeno vozilo pešadije M2A2 ODS-SA Bradli američke proizvodnje koje se nalazilo u blizini tenka uništeno je od trećeg ATGM-a.

T-72B3 je duboka modernizacija sovjetskog tenka T-72 sa značajno poboljšanim sistemima za kontrolu vatre i nišana.

Glavno naoružanje tenka je glatkocevni top 2A46M-5 koji može da lansira ATGM, odnosno 9M119 Refleks. Laserski navođena raketa koja se lansira iz topova omogućava tenku da pogađa mete u dvostruko većem dometu od granata od 125 mm. NJegova tandem bojeva glava može da probije do 900 mm oklopa.
 

Najnoviji poraženi Abrams bio je treći do sada uništen ruskom vatrom. Prethodna dva tenka su takođe pogođena u pravcu Avdejevke.

Sjedinjene Države su prošle godine isporučile Ukrajini 31 tenk Abrams i nepoznati broj vozila M1150 (ABV), koja su napravljena na istoj šasiji. Pored gubitaka Abramsa, do sada su uništena dva ABV, takođe u pravcu Avdejevke.

Neuspeh Abramsa u Ukrajini nije bio iznenađujući, ali svakako sramotan za Ukrajinu i SAD koji su promovisali tenk kao oružje koje može promeniti odnos snaga na frontu.

HAOS U EU ZBOG RUSIJE: Češka prekida veze sa Slovačkom

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA