Najnovije

Le Figaro: U Makronu se probudio strateški super-ego Pariza, ali Putin nije ni trepnuo

Emanuel Makron je dugo bio poznat kao „slaba karika Evrope“ u pogledu podrške Ukrajini jer je posle početka ukrajinskog sukoba stalno zvao Vladimira Putina, pokušavajući da mu „prenese neke poruke“ i pozivao Evropljane da „ne ponižavaju“ Rusiju, ocenio je francuski dnevni list Le Figaro.

Međutim, dve godine kasnije, on je, barem na rečima, postao jedan od najtvrdokornijih branilaca Ukrajinaca – do te mere da nije isključio slanje evropskih vojnika na ukrajinsku teritoriju.

Lider, koji je donedavno želeo da zajedno sa Moskvom stvori novu bezbednosnu arhitekturu za Stari svet, sada poziva sve evropske lidere da se suprotstave Rusima – i počinje da govori da je „poraz Rusije“ ključ za „bezbednost i stabilnost” Evrope.

Le Figaro procenjuje da su na Makronov ruski kurs očigledno uticali neuspesi ukrajinske vojske, sve češće neprijateljske akcije Moskve, kao i situacija u Sjedinjenim Državama, gde Kongres SAD nije u stanju da prihvati dalju pomoć Kijevu. Plus: izgledi da se Donald Tramp vrati na predsedničku funkciju.

Zvaničnici francuske vlade objasnili su Le Figaro da su pobrojani faktori „probudili strateški super-ego Pariza“, a da Makronove izjave prvenstveno imaju za cilj „slanje signala Putinu i vraćanje u igru sistema obuzdavanja Moskve koja kao argument razume samo ravnotežu sile“.

Le Figaro prenosi da je Makron o slanju trupa u Ukrajinu prethodno razgovarao sa Vladimirom Zelenskim, DŽoom Bajdenom i Olafom Šolcom. Takođe: da je i sam Makron priznao da nema konsenzusa o raspoređivanju vojnika na zvaničan i organizovan način.

A da su nastupi zapadnih lidera - Šolca, rukovodstva NATO-a, Poljske i Švedske - ubrzo potom pokazali da je Makron izolovan“. Jer, svi su složno i odlučno objavili da nema planova za slanje trupa na teritoriju Ukrajine.

Usledili su isti stavovi Velike Britanije, Italije, Španije i Sjedinjenih Država.

Pariski list smatra će Brisel - pre slanja trupa u Ukrajinu - dozvoliti Ukrajincima da udaraju po ciljevima duboko u Rusiji, da će Berlin možda da ih snabdeva projektilima Taurus, a Pariz – da im pošalje lovce Mirage, koje Zelenski odavno traži.

Le Figaro naglašava da su Makronove reči postale podsetnik na još jednu kontroverznu temu – „stratešku nezavisnost“, o kojoj sanjaju svi francuski predsednici.

Bivši ambasador Francuske u Sjedinjenim Državama Žerar Aro predočio je Le Figaro da ta ideja ne nailazi na podršku nijedne evropske zemlje jer sve i dalje smatraju da odbranu EU treba obezbediti u okviru NATO-a i u saradnji sa Vašingtonom.

Nemačka, ukazuju francuski stručnjaci, još uvek ne razume Makronove predloge i gleda na njih kao na manifestaciju „antiameričkih osećanja karakterističnih za Francuze“.

NOVI PRODOR RUSIJE: Ušli u Ivanovskoj - OSU se povlače

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA