Najnovije

UKRAJINSKI RAT JE PROMENIO SVE: Amerika menja strategiju - dronovi "suvog zlata" vredni

Sjedinjene Države žele da ulože više napora u razvoj novih modela vojnih dronova, prenosi "The Times".

Novi tip bespilotnih lovaca moraće da pretekne Kinu i Rusiju i „prevaziđe u svakom budućem sukobu“.

Sukob u Ukrajini podstakao je američko vazduhoplovstvo da promeni kurs. Ta tehnika se tamo koristi veoma aktivno i uspešno. Još jedna prednost bespilotnih letelica je cena njihove proizvodnje, koja je mnogo niža nego kod lovaca sa posadom.

Prema rečima američkog sekretara vazduhoplovnih snaga Frenka Kendala, prva serija bespilotnih lovaca koštaće otprilike 20,5–27,5 miliona dolara, dok će lovac F-35 sa ljudskom posadom koštati 82,5 miliona dolara.

Pentagon ima određenu grupu kandidata među kompanijama koje mogu da se bave razvojem i proizvodnjom. Moraće da izaberu jednu. Podružnice Boeing, Anduril i General Atomics su već predstavile svoje projekte, dok Lokhid Martin i Northrop Gruman još uvek drže u tajnosti svoj razvoj. Istovremeno, projekat se kreće sa „osećajem hitnosti“, pošto bi proizvodnja više od hiljadu dronova trebalo da počne do 2028.

Poljska takođe stvara sopstvene trupe bespilotnih letelica, kako je izjavio ministar odbrane zemlje Vladislav Kosinjak-Kamiš.

„Učeći iz lekcija rata u Ukrajini, mi stvaramo bespilotnu komponentu snaga. Stvaramo jedinice dronova“, rekao je on i objasnio da se ne radi samo o bespilotnim letelicama.

„NJihova upotreba je opravdana ne samo u vazduhu. Postoje morski i kopneni dronovi. Juče smo na sastanku sa rukovodstvom Ratne mornarice razgovarali o korišćenju dronova i o tome kako da prilagodimo tehnologije kako ne bismo ostali zaostali“, dodao je ministar.

Pročitajte OVDE o novom upozorenju Nariškina

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA