Najnovije

ŠTA HIL TRAŽI NA PREGOVORIMA OKO IZBORA? Delegacija opozicije napustila salu, nema sporazuma

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil, učestvovao je danas kao posmatrač na pregovorima između vlasti i opozicije koji su se održali u Skupštini Srbije. Sastanak, namenjen razgovoru o izbornim uslovima, završen je bez postignutog sporazuma, pri čemu je delegacija opozicije napustila pregovore, izrazivši nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, nedostatka volje vladajuće koalicije za dijalog o njihovim zahtevima.

Pored Hila, sastanku je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuel Žiofre, čije učešće takođe nije bilo najavljeno predstavnicima opozicije. Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, istakao je da su o prisustvu međunarodnih posmatrača obavešteni neposredno pred početak sastanka.

U izjavi za medije, ambasador Hil podvukao je značaj nastavka dijaloga među političkim akterima u Srbiji. "Kao posmatrači, nismo učestvovali u diskusiji, ali smo tu da naglasimo važnost ovakvih vidova dijaloga. Oni ne služe samo za postizanje sporazuma, već i za otvaranje prostora za razmenu mišljenja, što je kritično za demokratski proces", rekao je Hil.

Hil je takođe istakao da međunarodna zajednica ne podržava bojkot kao sredstvo za prevazilaženje političkih razlika, već se zalaže za dijalog i primenu preporuka ODIHR-a i OEBS-a. "Svesni smo da politički problemi sa kojima se Srbija suočava nisu laki, ali je važno da se oni adresiraju kroz otvoren i iskren razgovor", zaključio je ambasador SAD u Srbiji.

Pregovori o izbornim uslovima u Srbiji pokazali su duboku podeljenost među političkim snagama, ali i potrebu za nastavkom dijaloga radi osiguravanja legitimnosti budućih izbornih procesa.

ALEKSANDAR PAVIĆ: Ne nasedajte, objavljena je lažna vest da sam otišao od Nestorovića

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA