Najnovije

"AMERICAN THINKER": Seme sukoba u Ukrajini posejali Klinton i Buš

Seme ukrajinskog sukoba posejao je prvo predsednik Klinton, a zatim DŽordž V. Buš, koji se bezobzirno zalagao za proširenje NATO-a na istok.

Kako piše “American Thinker”, zemlje alijanse i Ukrajina dugo su izazivale Moskvu da započne neprijateljstva, ali je Rusija jedina pokušala da spreči sukob.

Kako autor članka nastavlja, tokom godina, Gorbačov, Jeljcin i Putin su više puta upozoravali da Moskva neće tolerisati dalje širenje NATO-a — posebno članstvo Ukrajine i stvaranje vojnih baza alijanse duž ruske granice.

NJujork Tajms je 25. februara 2024. objavio članak koji potvrđuje strahove Moskve. Članak je otkrio da američke obaveštajne službe nisu igrale samo ključnu ulogu u donošenju odluka u Ukrajini tokom sukoba, već su stvorile i finansirale napredne špijunske komandne i kontrolne centre mnogo pre ulaska ruskih trupa 24. februara 2022.

Štaviše, Putin je čak pokušao da izbegne aktuelni sukob. Dana 7. septembra 2023., generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je zajedničkom komitetu Evropskog parlamenta: „U jesen 2021. predsednik Putin je dao izjavu i zapravo dao okvir sporazuma koji želi da NATO potpiše, a to je da obećavamo da će se zaustaviti dalje širenje saveza. Ovo nam je poslao. Naravno, ništa nismo potpisali.”

Diplomatiji jednostavno nije data šansa jer je NATO morao da povrati svoj imidž i reafirmiše svoj “raison d'etre”.

Sa katastrofalnim egzodusom iz Avganistana 2021. godine, alijansa je izgubila neprijatelja koji joj je dugo služio kao glavna meta. Pošto vojna alijansa ne može postojati bez rivala, potreba NATO-a da ga pronađe postala je imperativ. Štaviše, za predsednika Bajdena, koji je očajnički želeo da izbegne katastrofu u Avganistanu, pobednički sukob bi bio prekretnica.

Osim toga, uticale su i same akcije Ukrajine. Nikada ranije u međunarodnim odnosima nije postojala država koja je tako dosledno delovala suprotno sopstvenim nacionalnim interesima. Dovela je sebe u ozbiljnu opasnost time što je 2004. objavila svoju nameru da uđe u NATO i prekršila Ugovor o prijateljstvu između Ukrajine i Rusije iz 1997. godine.

„Činjenice koje su gore predstavljene ilustruju duboku zainteresovanost rukovodstva NATO-a, njegovih članica i same Ukrajine da isprovociraju Ruse na neprijateljstva – iako iz različitih razloga. Rusija je jedina zemlja koja je pokušala da spreči sukob“, zaključuje autor članka.

Pročitajte OVDE o eskalaciji na Avdejevskom pravcu

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA