Najnovije

EU mašina za kompromise je u kvaru: I svi krive Nemačku

Nemačke domaće prepirke zagušuju delikatan proces kreiranja politike u Evropske unije.

Kreiranje politike EU iskače iz šina kako se izbori približavaju. Glavni krivac – Nemačka, piše "Politiko".

Spolja, briselsko zakonodavstvo izgleda previše proceduralno i institucionalizovano međutim poslednjih nedelja institucije EU našle su se usred drame kada su pojedine zemlje članice neočekivano i u poslednjem trenutku odustale od dogovora za koje se smatralo da su rešeni. A Berlin je u centru svega.

Nemačkom upravlja koalicija tri stranke – Socijaldemokrate levog centra, Zeleni i "biznis orijentisane" Slobodne demokrate (FDP). Trojac se često sukobljava oko svega, od vojne pomoći Ukrajini, do jačanja ekonomije i obuzdavanja rastućih cena energenata.

Lokalni sukobi sada se sve više prelivaju na Brisel. Berlinska vlada je morala da odugovlači ili odustaje od dogovora u poslednjem trenutku pošto nije uspela da zadrži jedinstven stav o ključnim sporazumima – uprkos tome što je ranije pomagala u pregovorima. A Slobodne demokrate, najmanja partija u koaliciji, često su ti koji ne igraju po pravilima.

To je, navodi portal, sada otvorila vrata i drugim zemljama članicama da utiču na donošenje odluka ili odustajanje od istih. Osporavanje dogovora između institucija EU u završnoj fazi zakonodavnog procesa, kada ministri obično samo parafiraju sporazum, veoma je neobično i, zapravo, predstavlja kršenje dugotrajnih normi EU, navodi "Politiko".

Zastoj u usvajanju zakona o obnovi prirode "pokreće ozbiljna pitanja o doslednosti i stabilnosti procesa donošenja odluka u EU", rekao je evropski komesar za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus, nakon što ministri životne sredine nisu mogli da se dogovore oko regulative. "Sada se vraćamo nazad, nakon što smo pronašli najfleksibilniji mogući sporazum i rešili sve naše brige – veoma mi je teško to da prihvatim", kazao je on.

Ako se EU norme više ne primenjuju, postoji zabrinutost oko toga šta to znači za budućnost zakonodavstva EU nakon izbora u junu. EU se dugo oslanjala na stvaranje konsenzusa među različitim političkim porodicama i glavnim institucijama – a zatim na pridržavanje tih sporazuma kada budu postignuti.

"Godinama, u ovom parlamentu, imali smo način da radimo zajedno ako smo se rukovali... ostalo je formalnost", rekla je članica Evropskog parlamenta Lara Volters, pa je dodal: "Jasno je da poslednjih meseci to više nije slučaj. A zemlje i sistemi od kojih smo zavisili, koje smo smatrali dobrom praksom, više nisu stabilni koliko bi trebalo da budu."

UKRAJINCI MASOVNO BEŽE IZ HARKOVA! Putinova vojska spremna na juriš (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA