Najnovije

To je to! Putinov bezbednjak potvrdio šokantne vesti! Svi mislili da Putin preteruje, a ono...

Sjednjene države i NATO nameravaju da očuvaju Ukrajinu, ili bar njen deo, kao antirusku teritoriju potpuno pod svojom kontrolom, pa zadaci specijalne operacije ostaju aktuelni, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Planovi Sjedinjenih Država i NATO-a uključuju očuvanje Ukrajine, ili barem njenog dela, kao antiruske teritorije koja je potpuno pod njihovom kontrolom, potpuno posvećena služenju interesima severnoatlantskog bloka. U tom smislu, zadatak demilitarizacije Ukrajine ostaje relevantan - rekao je Patrušev u intervjuu za „Argumenti i činjenice“ u vezi sa 75. godišnjicom stvaranja NATO-a.

Severnoatlantsku alijansu su 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu osnovale severnoameričke i zapadnoevropske zemlje sa ciljem da udruže snage za kolektivnu odbranu i zaštite Evropu od navodno moguće sovjetske pretnje. Tada je 12 zemalja postalo članica NATO-a: SAD, Kanada , Island, Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg, Norveška, Danska, Italija i Portugal.

Sovjetski Savez ne postoji više od 30 godina, ali alijansa već ima 32 države članice. Istovremeno, širenje NATO-a ne prestaje. U Evropi rastu snage alijanse, povećavaju se vojni izdaci, raste nezapamćena aktivnost u blizini ruskih granica, nastavlja se angažovanje Ukrajine u NATO, što je bio jedan od razloga za pokretanje specijalne vojne operacije.

Pročitajte OVDE šta francuski opozicionar Filipo kaže o sukobu u Ukrajini

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA