Najnovije

LUTOVAC O RASPADU SPN KOALICIJE: Postoji šansa za opstanak!

„Šansa da se spreči razilaženje u koaliciji Srbija protiv nasilja još postoji, a jedan od načina je da se poštuje princip uvažavanja volje većine“, kaže u razgovoru za Danas Zoran Lutovac, predsednik i poslanik Demokratske stranke, odgovarajući na pitanje da li se raspala koalicija SPN, nakon preglasavanja oko izlaska na izbore, odnosno bojkota.
Lutovac

Lutovac

Lutovac napominje da je Demokratska stranka učinila sve, najpre da se koalicija SPN formira, a potom i da opstane smatrajući da je to veliki korak ka uspostavljanju snažne alternative ovom kriminalizovanom režimu. DS je, kako kaže, išla i dalje od toga, zalažući se za stvaranje šireg političkog saveza, ali i najšireg društvenog saveza. Samo tako je moguće suprotstviti se i pobediti ovakav režim pod ovakvim okolnostima.

Učinili smo sve da Srbija protiv nasilja opstane i ima zajednički stav: glasali smo za to da se zajedno borimo za izborne uslove i ne izlazimo na izbore, a kada smo preglasani, uvažili smo odluku većine želeći da koalicija opstane, ističe Lutovac u intervjuu za Danas.

A na pitanje da li će DS izaći sa nekim u koaliciji ili samostalno, Lutovac kaže da odluka o tome tek predstoji.

“O tome se odlučuje ovih dana. Stav Demokratske stranke je da bi trebalo sarađivati sa dosadašnjim partnerima gde god je to moguće i proširiti krug partnera. Ali konačnu odluku donose lokalne organizacije, koje najbolje poznaju ljude i prilike u sopstvenim sredinama.”, kaže predsednik Demokratske stranke.

Demokratska stranka je bila za to da se objedinjeni lokalni izbori pomere za jesen, ali smo prihvatili većinski stav koalicije. No, mnogo važnije od toga je da se uredi i kontroliše birački spisak i obezbedi prostor i profesionalno informisanje na javnim servisima, ali i u medijima sa nacionalnom pokrivenošću. Smatramo da je malo vremena za to, ali ćemo insistirati na tome institucionalnim, a ako je potrebno i vaninstitucionalnim putem zajedno sa kolegama koje ne žele da izađu na izbore zbog takvih uslova, navodi Lutovac.

Ne smemo dozvoliti da sve ostane prazno obećanje. Ako je namera režima samo da nas zavlači i ništa se suštinski ne promeni predložićemo kolegama da povučemo radikalne poteze, uključujući i napuštanje izbornog procesa ako u njemu učestvujemo. Nećemo tolerisati zamajavanje: ili će biti suštinskih promena u reviziji i kontroli biračkog spiska ili ćemo napustiti izborni proces, poručuje Lutovac.

SNS nikada ne prestaje sa kampanjom, bilo da imamo ili nemamo izbore, ali ta bezočna propaganda je prešla sve granice tako da je počela ozbiljno da iritira ljude i da postiže kontraefekat, ističe prvi čovek DS-a u intervjuu za Danas.

Smučili su se ljudima svojim stalnim i agresivnim prisustvom i ogoljenim lažima. Jasno je da mi ne možemo za tako kratko vreme nadoknaditi 12 godina kampanje u zarobljenim medijima, ali na nama je da uradimo ono što možemo: da iskoristimo vreme koje imamo na raspolaganju da kroz direktne kontakte i društvene mreže dopremo do što većeg broja ljudi i izborimo se za to da javni servis da građanima informacije, a političkim akterima priliku da im se obrate, zaključuje Lutovac.

Pročitajte OVDE šta Pavić kaže o naprednjacima

Izvor: Pravda.rs / Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA