Najnovije

Sve je deo ruskog plana, to nije Harkov, cilj Moskve je mnogo veći! Mračna prognoza "NJujork tajmsa": Izgubiće...

Ukrajina će izgubiti još više vojnika ako odluči da brani oblast Harkova od ofanzive ruske vojske, izveštava "NJujork tajms", pozivajući se na penzionisanog australijskog generala Mika Rajana.

- Ako Ukrajinci odluče da zadrže teritoriju po svaku cenu, izgubiće još više vojnika - upozorio je ovaj bivši oficir, koji je dodao da će naredne nedelje za oružane snage Ukrajine biti veoma sumorne.
Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je već zauzelo pet pograničnih naselja, što je Kijev najpre negirao. Ruske snage su preuzele kontrolu nad naseljima Borisovka, Ogurcovo, Pletenjevka, Pilnjaja i Strelečja.

Šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev je u petak izvestio o borbama na nekoliko deonica linije fronta, uključujući i pogranične oblasti, i upozorio meštane da ne napuštaju svoja skloništa osim ako to nije neophodno.

Vojnici grupe Oružanih snaga Rusije "Sever" oslobodile su naselja Gatišče, Krasnoe, Morohovec i Olejnikovo, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

Teška situacija u Vovčansku

Ukrajinske vlasti počele su evakuaciju stanovnika iz grada Vovčanska, koji se nalazi na severu regiona, i susednih naselja.

Poslednjih dana život u gradu Vovčansku postao je nemoguć: nema telefona, struje, interneta, a ni hrane. Svi supermarketi su zatvoreni. Kako tvrde stanovnici, napustili su ga i ukrajinski vojnici.

U Vovčansku gore stambene zgrade

Gradić sa 17.000 stanovnika nalazi se severno od Harkova, na ukrajinsko-ruskoj granici. Od petka su ruske trupe prešle granicu i napale grad.

Jedini koji su ostali u Vovčansku su stari i invalidi, koji ne mogu da se kreću.

Stvarni cilj nije napad na Harkov

Ukrajinski vojni analitičari pretpostavljaju da bi napad mogao da bude deo ruske strategije čiji stvarni cilj nije napad na Harkov, već da ukrajinske snage odvuku sa drugih bojišta.

Ukrajinski zvaničnici, počev od predsednika Volodimira Zelenskog, nagovestili su da na ovaj deo fronta hitno šalju pojašanja.

Ali Kijev, kako zaključuje ovaj list, mora da postupa oprezno, pošto su njegove snage već iscrpljene.

NOVI NAPADI RUSKE ARMIJE! Sa druge strane reke Harkov jaki napadi (MAPA)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA