Najnovije

UKRAJINCI U OČAJU! Primorani su da krenu u akciju "Divlja lasica", staru američku taktiku!

Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine pokušava da primeni decenijama staru američku taktiku kako bi neutralisalo ruske sisteme PVO, prenosi "Biznis insajder".

Kako se navodi, u pitanju je projekat "Divlja lasica" nastao tokom Vijetnamskog rata, koji je podrazumevao izvođenje letačkih misija visokog rizika u kojima su piloti koristili svoje avione kao mamce da bi namamili neprijateljsku PVO.
Od tada, "Divlja lasica" koristi se kao kodni naziv za sve vazduhoplove koji su upotrebljavani za SEAD (Suppression of Enemy Air Defenses) zadatke, čiji je glavni cilj bilo uništavanje protivničkih sistema PVO.

Taktika "divlje lasice" podrazumevala je namamljivanje protivnika da uključi svoje osmatračke i nišanske radare kako bi otkrio američku letelicu. Zatim bi piloti aviona pokušali da otkriju položaje tih istih radara u nastojanju da ih neutrališu bombama i raketama, pre nego što ih vijetnamski raketaši zaključaju nišanskim radarima.
Prema pisanju "Biznis insajdera", ukrajinski piloti sada pokušavaju da imitiraju ovaj pristup time što "dopuštaju ruskim sistemima da otkriju njihove avione", nakon čega praćenjem radarskih talasa do njihovog izvora otkrivaju položaje ruskih radara, po kojima potom dejstvuju protivradarskim raketama AGM-88 HARM američke proizvodnje.

Međutim, kako za "Biznis insajder" ocenjuje Frederik Mertens, analitičar iz Haškog centra za strateške studije, ukrajinske misije su i dalje "veoma opasne" i to najviše po same "divlje lasice". Prema njegovom mišljenju, ruski sistemi PVO su "ključne mete" za Ukrajinu.

- Ukrajinci koriste sve naoružanje, trupe i sisteme koje imaju na raspolaganju kako bi suzbili dejstvo i uništili ruske sisteme PVO - rekao je on i dodao da ukrajinski piloti idu toliko daleko da "prevazilaze klasične 'divlja lasica' misije".

Osim toga, Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine i dalje ima poteškoće pri lansiranju raketa zapadne proizvodnje sa svojih sovjetskih borbenih aviona MiG-29 i Su-27, što su i priznali pojedini američki zvaničnici, navodeći da ukrajinski piloti moraju da se oslanjaju na ajpede kako bi upotrebljavali zapadno naoružanje.
Takođe, navodi se da nije jasno koliko je ova riskantna taktika zapravo bila efikasna.

- Posade ruskih sistema PVO su brzo prilagodili sopstvene taktike - izjavio je DŽastin Bronk sa londonskog instituta RUSI, koji smatra da su rakete HARM imale ulogu u potiskivanju dejstva, ali ne i u uništavanju samih sistema.

Slične informacije su do sada stizale i od Oružanih snaga RF, koje u poslednjih nekoliko nedelja nisu pretrpele ozbiljnije gubitke u domenu PVO, dok su sa druge strane u protekla dva meseca zabeleženi slučajevi obaranja ukrajinskih HARM raketa, kao i nekoliko borbenih aviona.

PADA SVE REDOM! Nove vesti, sledeći je Harkov (MAPA)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA