Najnovije

ŠMIT OPTUŽIO DODIKA I RS U IZVEŠTAJU SB UN: Podrivaju BiH, ozbiljne posledice za raspuštanje države

Ako se nastave, ove radnje bi "mogle dovesti do de fakto, ako ne i de jure, raspuštanja države BiH, što bi dovelo do ozbiljnih posledica", piše u Šmitovom izveštaju.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, podneo je Savetu bezbednosti najnoviji šestomesečni izveštaj u kojem je, između ostalog, optužio Republiku Srpsku, predvođenu predsednikom Miloradom Dodikom da, kako tvrdi, "aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i Dejtonski sporazum".

"NJihova pretnja da paralizuju državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka pretnja je funkcionisanju države i njenoj sposobnosti da obavlja svoje odgovornosti. NJihova pretnja da će jednostrano povući Republiku Srpsku iz ustavnog, pravnog i institucionalnog okvira države – uključujući Oružane snage BiH i poreskog, pravosudnog i izbornog sistema države – pretnja je uspostavljanju paralelnog okvira RS", navodi se u izveštaju Šmita.

Takođe se navodi da svi politički činioci moraju izraziti svoje bezuslovno poštovanje prema Dejtonskom sporazumu i BiH, njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, koje, kako kaže, delimično nedostaje.

Šmit tvrdi i da su stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj nastavile da organizuju proteste na međuentitetskoj liniji između dva entiteta nazvane "Granica postoji".

"Osim promovisanja ideje secesionizma, ovi protesti stvaraju podeljeno okruženje sklono sigurnosnim incidentima", tvrdi Šmit.

"Ozbiljne posledice" za de fakto raspuštanje države BiH
Šmit u izveštaju optužuje Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo za, kako navodi, "nezapamćen kontinuiran pritisak na pravosudne institucije".

"Osim promovisanja ukidanja Suda BiH i Tužilaštva BiH, vladajuća koalicija RS podriva Ustavni sud BiH kao čuvara ustavnog i pravnog poretka BiH", navodi Šmit i dodaje:

"Izazovi instituciji i mandatu visokog predstavnika takođe su nastavljeni neometano. To uključuje zapaljivu retoriku, ali i radnje koje podrivaju poštovanje prema međunarodnoj ad hok instituciji visokog predstavnika i time njegovu sposobnost da implementira mandat Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Predstavnici vladajuće koalicije RS otvoreno zloupotrebljavaju institucije BiH u ostvarivanju tog cilja. Konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma u potpunosti je poverena Visokom predstavniku, a ne entitetu."

Ako se, kaže Šmit, nastave, ove radnje bi "mogle dovesti do de fakto, ako ne i de jure, raspuštanja države BiH, što predsednik RS Milorad Dodik stalno zagovara".

"To bi bio scenario s ozbiljnim posledicama", kaže, između ostalog, Šmit u izveštaju koji će sutra biti na dnevnom redu SB UN, preneli su sarajevski mediji.

Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegovo imenovanje na funkciju visokog predstavnika u BiH nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

KOLONA AMERIČKOG NAORUŽANJA LETI U VAZDUH! Tenkovi, Bredli, spržena tela (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA