Najnovije

BRISEL UPUTIO JOŠ JEDAN NIZAK UDARAC BEOGRADU: Čvrst razlog zbog koga Srbija ne može u EU

EU nije jedinstvena po pitanju rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, tako da portparol EK Petar Stano ne može da govori u ime cele Unije. NJegove reči da "za one koji negiraju i relativizuju genocid nema mesta u Evropi“ zvuče kao pokušaj ucene Srbije, ali da li to znači i da će EU izbaciti Mađarsku koja neće glasati za rezoluciju.

Ovo je i odgovor, i pitanje profesora Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, na reči portparola Evropske unije Petera Stana da je stav Brisela o "genocidu" u Srebrenici jasan.

Pokušaj ucene Srbije

Deđanski smatra da je reč o kontradiktornoj izjavi jer se mišljenja o pitanju Srebrenice razlikuju od države do države, čak i kad su deo Evropske unije.

„Naravno da je ovo udar na Srbiju ali i to će im se obiti o glavu jer videli ste izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petra Sijarta koji je rekao da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici. Tako da to što Stano priča su verovatno njegove poslednje izjave jer posle evropskih izbora to će verovatno biti daleka prošlost,“ kaže Deđanski za Sputnjik.

Naš sagovornik podseća da u Evropskoj uniji ne postoji jedinstven stava po pitanju ove rezolucije ali i po mnogim drugim pitanjima, pre svega kosovskog.

„Oni su kao rogovi u vreći i ja ne bih preterano davao pažnje niti zazirao od izjava trenutnog evropskog portparola. Ali u krajnjem slučaju ako budemo morali da biramo između Kosova i Metohije i toga da prihvatimo da nas neko proglašava za genocidan narod da bismo ušli u EU - ne moramo nikada ni da uđemo u EU“, ocena je sagovornika Sputnjika.

Deđanski u isto vreme ukazuje na činjenicu da Stano verovatno podiže retoriku i zbog izbora koji predstoje u EU jer se ne zna ko će doći na tu poziciju u narednom periodu.

Da li će i Mađarsku da izbace?

„Oni sebi prave neke pozicije ovakvim izjavama za neke svoje buduće politike karijere jer u suštini njih ne zanima ništa sem toga. Naravno, sve zavisi i od toga ko je od njih iz koje države pa se shodno tome i ponašaju. U suprotnom, po ovom stavu Petra Stana, oni bi onda iz EU morali da izbace i Mađarsku i sve one koji imaju isto mišljenje kao Mađari. Tako da se i po ovome vidi koliko je ova izjava, zapravo, smešna,“ kaže Deđanski.

Stano je inače, rekao da nema sumnje da je u Srebrenici bio genocid i da to nije pitanje mišljenja već odluka Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, suda u Hagu i Međunarodnog suda pravde koji su, kaže Stano, jasno naveli 2007. da je bio počinjen genocid u Srebrenici.

On je pojasnio da "EU neće tolerisati bilo koga među svojim članovima i akterima ko pokušava da negira ili relativizuje genocid, ili pak slavi ratne zločince".

MISIJA SRBIJE PRI UN APELUJE NA KOSPONZORE: Povucite tekst rezolucije o Srebrenici

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA