Najnovije

PETKOVIĆ ŽESTOKO O KURTIJU: Današnji upadi izvršeni po ličnom nalogu "balkanskog piromana" (VIDEO)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je upad Kosovske policije u poslovnice Banke Poštanske štedionice na Kosovu još jedan nasilan akt ukidanja srpskih institucija na severu i proterivanja srpskog naroda.
Petković

Petković

"Po ličnom nalogu Aljbina Kurtija, policija je u 15.15 sati upala u sve ekspoziture Poštanske štedionice i Upravu za trezor u sve četiri opštine na severu Kosova. Kurti je sačekao da prođe dijalog i pošto je doživeo neuspeh po pitanju članstva Kosova u Savet Evrope, posegnuo za novim jednostranim potezom koji ima za cilj da zazove nemire i haos", istakao je Petković.

Dodao je da je očigledno da „balkanski piroman Aljbin Kurti“ želi rat i stradanje srpskog naroda, jer sve što čini poslednjih meseci, isključivo čini zarad proterivanja Srba sa prostora Kosova.

Podsetio je da je do sada održano sedam sastanaka u Briselu na temu dinara, ali da prištinska strana nije želela ni oko čega da se dogovori, iako je Beograd izlazio sa različitim konstruktivnim predlozima, koje su tako ocenili i mnogi na Zapadu.

"Sada je jasno da su sve vreme simulirali prisustvo i učešće u dijalogu, jer su očekivali da budu nagrađeni u Savetu Evrope. A, pošto su doživeli neuspeh, jasno je da je glavni cilj, i odluke o ukidanju dinara, ne samo da se zabrane plate, penzije, socijalna davanja, ukinu materijalni troškovi za naše srpske institucije na Kosovu i Metohiji, poput bolnica, škola i vrtića, već je namera i da se zatvori Poštanska štedionica. Da se zatvori svih pet ekspozitura, koje su otvorene 2018. godine. Banka ima 89 zeposlenih", rekao je Petković.

Preneo je da je, prema informacijama sa terena, Kosovska policija upala u sve prostorije, gde i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene, koji su se u njima našli u trenutku upada.

"Nije ovde reč samo o ukidanju dinara, već o proterivanju srpskog naroda i gašenju srpskih instituicija na severu Kosova i Metohije“, podvukao je Petković.

Napomenuo je i da u trenutku upada Kosovske policije, u ekspoziturama Poštanske štedionice nije bilo dinara.

"Ako hoćete i sa te njihove tačke gledišta, nije bilo osnova da upadaju u ekspoziture i da na taj način gase naše instituicije“, dodao je Petković.

Istakao je da Kurti ne želi nikakakv dogovor niti rešenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu na Kosovu, kao i da je sve vreme u Briselu Besnik Bisljimi glumio da želi da se dogovori i da nađe rešenje, budući da je iz sastanka u sastanak - odbijao sve predloge Beograda.

"Ništa nije želeo da prihvati, čak ni kada smo ponudili da isplaćujemo u evrima, da formiramo novo privredno preduzeće... Sve je to odbijao, jer je samo čekao trenutak kada će da se završi sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope, da bi krenuo u gašenje srpskih institucija, u ovom slučaju Banke Poštanske štedionice i Trezora, ali i Pošte Srbije. Jasno je da taj čovek ne želi dijalog i rešenje, već progon Srba“, rekao je Petković.

Ukazao je i da za poslednjih šest meseci nije bilo stvari koja bi išla u prilog Srba na Kosovu.

"Nema je. Već samo napadi na Srbe, samo antisrpske odluke, u cilju destabilizacije severa Kosova", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je poduvkao da je ovo kršenjedijaloga, protivpravni napad na srpske institucije, o čemu će obavestiti sve međunarodne predstavnike.

"Nažalost, neki od njih podržavaju Kurtija u ovakvim nastojanjima, jer da ga ne podržavaju, mi bismo se dogovorili još odavno, pošto su predlozi koje smo ponudili bili itekako korektni, itekako na mestu, i predstavili su kompromis - da bude dobro i jednoj i drugoj strani. Međutim, kada je reč o miru, stabilnosti, to je ono što Kurti ne želi. On želi samo nemire, stradanje srpskog naroda i proterivanje svega što je srpsko sa prostora Kosova i Metohije", poručio je Petković.

Najavio je da će se čuti sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, te da će pozvati i predstavnike Kvinte i obavestiti sve na međunarodnoj sceni o Kurtijevom bezakonju i teroru.

"Ovo nije reč o nekom novom, tek tako, eskalatornom potezu. Već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog, jer upravo pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postao je sastavni deo dijaloga. Ali to Kurti ruši, jer mu ne odgovora", dodao je on.

Jasno je da nema mira sa Prištinom, koja ne želi da se dogovori ni oko čega, već želi samo nasiljem da sprovodi svoju antisrpsku politiku, zaključio je Petković.

Pročitajte OVDE šta patrijarh kaže uoči borbe u UN zbog rezolucije o Srebrenici

Izvor: Kosovo Onlajn / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA