Najnovije

UNIŠTENI RUSKI MIGOVI: Ukrajinci pogodili američkim projektilima

Satelitski snimci su potvrdili da je ukrajinskim napadom pomoću novoisporučenih balističkih projektila iz američkog sistema ATACMS uspešno pogođena ruska vazduhoplovna baza Belbek na poluostrvu Krim, a na snimku su uočena dva uništena presretača MiG-31.

Takođe je primećeno da su oštećeni susedni magacin goriva i nepoznata druga mala građevina. Takođe je viđen i uništen lovac MiG-29, iako su avioni naširoko korišćeni kao mamac i nije poznato da rade u toj oblasti. Ostale su nepoznate bilo kakve žrtve. Uništenje aviona MiG-31 je značajno jer su avioni zadržali elitni status u ruskom ratnom vazduhoplovstvu i igraju veliku ulogu u kampanji u Ukrajini od 2022. godine, uključujući i kao presretači i, kada su opremljeni balističkim projektilima Kinžal, kao udarni lovci .

Avion se smatra najsposobnijim u Rusiji u pogledu sposobnosti vazduh-vazduh, sa delimičnim izuzetkom jedinog puka lovaca Su-57 u zemlji, sa njihovim raketama vazduh-vazduh R-37M sa ekstremnim dometom od 400 km, neuporedivom brzinama od 6 maha i veoma velikom bojevom glavom od 60 kg, pokazale su se posebno moćnim protiv sredstava ukrajinske avijacije.

Ključna karakteristika koja razlikuje MiG-31 od svih drugih borbenih aviona na svetu je sama veličina njegovog radara, koji sa blizu 1000 kilograma pruža veoma visok stepen „svesti o situaciji“ i omogućava upotrebu raketa velikog dometa poput R- 37M bez podrške vazdušnih sredstava za rano upozoravanje i kontrolu kao što je A-50. Za razliku od toga, lovac Su-35, koji je takođe koristio rakete R-37M u borbi, ne može da koristi ove rakete u bilo čemu što se približava njihovom punom dometu bez deljenja podataka sa drugim avionima – obično A-50. Predimenzionirani radar MiG-31 mu takođe omogućava da pruži podatke o ciljanju prijateljskim sredstvima, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane S-400 koji koriste svoje nove rakete zemlja-vazduh 40N6 koje su pokazale domet od 400 kilometara čak i protiv nisko letećih ciljeva, ali zahtevaju podatke o nišanjenju, obično iz vazduha. Osim A-50, MiG-31 se smatra optimalnim avionom za pružanje takve podrške.

Procenjuje se da će rusko vazduhoplovstvo trenutno imati više od 120 aviona MiG-31, pri čemu gubitak dva aviona predstavlja ne beznačajan udarac njenim borbenim sposobnostima. Međutim, sa preko 100 preostalih aviona u skladištu, ovi brojevi se mogu dopuniti renoviranjem uprkos tome što MiG-31 više nije u proizvodnji. Međutim, možda najznačajnija posledica napada je demonstracija ranjivosti aviona na Krimu, što bi moglo da primora buduće letove da se izvode iz baza dublje unutar teritorije pod kontrolom Rusije i na taj način negativno utiče na stopu letova. Udar pokazuje vrednost ATACMS i sličnih sistema kao asimetričnih sredstava za angažovanje protivnika sa superiornim vazdušnim snagama, pri čemu je Rusija sama uložila velika sredstva u slična površinska i površinska sredstva posebno u svrhu neutralisanja vazdušnih baza NATO u ratu.

Pročitajte OVDE šta je Zaharova poručila NATO alijansi

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA