Najnovije

BORELJ: Napadi Ukrajine na Rusiju su legitimni, ali...

Napadi Ukrajine zapadnim oružjem na teritoriju Rusije su „legitimni prema međunarodnom pravu“, ako se „izvode proporcionalno“, iako za sada niz članica Evropske unije nije saglasno sa tim, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare na kraju sednice Saveta ministara odbrane EU.

„Razmatrali smo mogućnost da ukinemo ograničenja na napade zapadnim oružjem na vojne objekte na ruskoj teritoriji. To je apsolutno legitimno sa stanovišta međunarodnog prava, ukoliko se izvode proporcionalno“, naglasio je Borelj.
Međutim, on je istakao da su „samo jedna-dve zemlje EU spremne da ukinu ta ograničenja, a da ostale trenutno razmišljaju o tome“.

Takođe, Borelj je naglasio da niko ne može da primora bilo koju državu EU da donese takvu odluku i da svaka zemlja odlučuje samostalno o tome.

Šef evropske diplomatije je dodao da EU, zbog odsustva konsenzusa, već mnogo meseci ne može da odobri dodelu Ukrajini 6,6 milijardi evra za nabavku oružja kako bi se zaustavila ofanziva Rusije.

Borelj je podvukao da EU treba direktno da finansira odbrambenu industriju Ukrajine da bi proizvodila ono što joj je neophodno za vođenje borbenih dejstava.

Osim toga, on je naveo da zemlje Evropske unije za sada nisu postigle konsenzus oko toga da li je potrebno slati instruktore u Ukrajinu radi obučavanja ukrajinskih vojnika.

Istovremeno, nije isključio mogućnost da se situacija u budućnosti može promeniti.
Pored toga, Borelj je najavio da EU želi da proširi aktuelnu misiju za obuku ukrajinskih vojnika u zemljama unije, te da se razmatra postavljanje novih zadataka.

U EU su u toku aktivni programi obuka ukrajinskih vojnika, ali se taj proces odvija van granica Ukrajine.

Prethodno, predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju kada govore o predlozima Zapada da se Kijevu dozvole napadi na teritoriju Rusije.

Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao da Kijevu treba dozvoliti da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, jer je, po njegovom mišljenju, „to samoodbrana, što je posebno važno u kontekstu ofanzive ruske vojske kod Harkova“.

BRITANCI OTKRILI LUDAČKI PLAN ZELENSKOG! Iz očaja će ovo pokušati sa velikim silama

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA