Najnovije

Miloš Jovanović: Vučić reaguje samo na pritisak ulice ili Zapada, borba će se nastaviti i posle 2. juna

Za manje od nedelju dana u Srbiji se održavaju lokalni i beogradski izbori, koje je deo opozicije bojkotovao. Među njima je i Novi DSS, čiji lider Miloš Jovanović kaže da će se borba nastaviti i nakon 2. juna, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić reaguje samo na pritiske - pritisak ulice ili pritisak Zapada.

Ističe da predstojeći izbori u Beogradu nisu izbori, nego farsa, i da se birači i dalje dovlače.

„Zna se šta rade, da se dovoze birači, zna se da izbori u Beogradu nisu izbori nego farsa, da se apsolutno ništa nije promenilo. To je ono što najviše zameram kolegama iz opozicije koji su na neki način prekršili dogovore i pristali da idu na ovakve izbore. Prekršili su svoju reč. Zameram što su sebi dozvolili da budu saučesnici u stvaranju privida da se nešto popravilo. A i sami znaju da nije, vidim malo pre je Radomir Lazović da kaže da sumnja, da se ne primenjuje dopuna zakona“, ističe Miloš Jovanović.

„Nema izbora u Beogradu. Pričam prvenstveno u Beogradu jer je dokazana bila krađa, i dokazana je bila najava krađe za ove izbore. Prihvatili smo da je medijski tretman neravnopravan kao što je bio. Prihvatili smo i bugarske vozove, i da se kupuju glasovi. A na sve to imamo od decembra tu praksu masovne zloupotrebe prava na prebivalište. Ako čak i to prihvatimo, ja više ne znam šta treba da se desi“, napominje Jovanović.

Ističe da nikakav pomak nije napravljen.

„Čak su pogoršani. Stvorio se privid, a neka zakonska rešenja koje su doneta su katastrofalna za budućnost. Izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima je skratila period sa 45 na minimum 30 dana moguće izborne kampanje. Za trećinu smo skratili period, što je za opoziciju na lokalnim izborima katastrofa. Dok dobijate notare, dok skupite potpise… što je sve teže i teže u lokalnim samoupravama, dok vam se proglasi lista, ostaće vam 10 do 12 dana da uvodite kampanju. NJihova borba lažna je doprinela tome da se nama smanji, svima nama, broj dana mogućih za kampanju u lokalu“, objašnjava Jovanović.

Govoreći o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, naš sagovornik kaže da je poenta bila da se zabrani zloupotreba.

„Dakle, fiktivna promena prebivališta. To je trebalo da radi jedna komisija sa izvršnim ovlašćenjima, koja će biti permanentna, koja će moći da kontroliše šta radi MUP. Ništa od toga nema. To je bio naš prvi uslov. Zajednički prvi uslov“, ističe on.

„Izborili bismo se za jesen“

Dodaje da se 16. aprila, pre no što se opozicija podelila oko izlaska na izbore, čuo sa kolegama iz Srbije protiv nasilja.

„Rekli su sutra idemo na razgovore, drugi jun više nije opcija, jer je kasno. Svi znamo da je kasno. Idemo sa predlogom Ustavnog zakona, koje je Tanasije Marinković, profesor napisao. I to je – borimo se za jesen. Mi bismo se izborili za jesen da smo ostali jedinstveni. Nema veze. Za prosutim mlekom ne vredi plakati“, kaže naš sagovornik.

Dodaje da je ubeđen da je sledeća vlast u Beogradu – SNS.

„Ta vlast će biti nelegitimna, jer ništa legitimno od ovakvih izbora ne može da proistekne. Ne pozivam ni na šta, za mene je ovo farsa. Naše aktivnosti su na terenu, objašnjavanje naše pozicije…Borba će se nastaviti i nakon drugog juna, ali Aleksandar Vučić reaguje samo na pritiske, pritisak ulice, pritisak Zapada, bilo koju vrstu pritiska“, ističe Jovanović.

„Stamatović je slika i prilika današnje Srbije“

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović nagovarao je ljude da rade kapilarne glasove, inače neće moći da budu ni direktori, ni čistačice, ni bilo šta drugo.

Stamatović za Portal Nova je nešto kasnije rekao da je snimak montiran i neovlašćeno napravljen i da je podneo krivične prijave protiv svojih službenika. Tvrdi da je na sastancima pričao o tome da mu ne diraju i ne ugrožavaju porodicu. Napominje je da nije rekao da Srpska napredna stranka nema milosti, iako se na snimku čuje da upravo to izgovara.

Jovanović kaže da je Stamatović neiscrpan izvor inspiracije, te da se nasmejao dok je slušao njegove izjave.

„Pokazao je da je potpuno iskren, ta njegova iskrenost je dirljiva na momente… u kameru je pričao o tome kako je potpuno legitimno i legalno pomerati birače, da je to potpuno normalna stvar, skoro pa banalna stvar. Naravno, nije ni legitimno, nije ni legalno. Prebivalište mora da bude stvarno, mora da bude centar životnih aktivnosti. Nasmejao sam se zato što je ovo slika i prilika današnje Srbije, ta njegova rečenica koja je pritom data u kameru, dakle potpuno javno, pokazuje da je nivo ludila toliki da ljudi čak više nisu ni svesni da je nešto potpuno neispravno. Uopšte ne sumnjam da je istina da misli da je SNS nema milosti“, naveo je Miloš Jovanović.

AMERIČKI ANALITIČAR: glavni cilj ruskih trupa sada nisu nove teritorije, već...

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA