Najnovije

ORBAN: Nećemo da o vojnom roku u Mađarskoj odlučuje Berlin ili Brisel

Oni koji su sada u Briselu i pominju obaveznu evropsku vojnu obavezu, uzalud se trude da pošalju mađarsku omladinu u tuđi rat, napisao je Orban na Fejsbuku.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da u Briselu uzalud "razbijaju glavu" oko vraćanja obaveznog vojnog roka u EU, jer Budimpešta neće dozvoliti da se njeni građani šalju da učestvuju u tuđem ratu".

On je naglasio da se Budimpešta protivi tome da se odluka o služenju vojnog roka mađarskih građana donosi "u Nemačkoj ili Briselu".

"Oni koji su sada u Briselu i pominju obaveznu evropsku vojnu obavezu, uzalud se trude da pošalju mađarsku omladinu u tuđi rat", napisao je Orban na Fejsbuku.

On je takođe pozvao Mađare da podrže vladajuću stranku na izborima za Evropski parlament, jer će mađarski poslanici "moći da uguše nove sumanute ratne planove".

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto takođe je rekao da "ideja o regrutaciji treba da bude odbačena".

"Neophodno je jasno staviti do znanja da mađarsku omladinu niko neće odvesti na ukrajinski front silom ili bilo kojom drugom odlukom", rekao je Sijarto, prenosi agencija MTI.

Ranije je predsednik Evropske narodne partije - vodeće frakcije Evropskog parlamenta - Manfred Veber predložio uvođenje opšte vojne obaveze ne samo u Nemačkoj, već na teritoriji čitave EU.

Mađarski portal V4NA, pozivajući se na izvore u Briselu, javio je da će novi sastav Evropskog parlamenta nakon izbora u junu među prvima razmatrati ovu temu.

Rusija će pomeriti "sanitarnu zonu" na granice sa Poljskom! Za Ukrajinu ovo znači samo jedno - neće postojati!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA