Najnovije

PUTIN: Zemlje koje govore o napadima na rusku teritoriju treba da budu svesne sa čim se igraju

Predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju kada govore o predlozima Zapada da se Kijevu dozvole napadi na teritoriju Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, posebno u malim zemljama, treba da budu svesni sa čim se igraju. Treba da se sete da su to, po pravilu, države sa malom teritorijom i veoma gustom naseljenošću. I to je faktor koji treba da imaju na umu pre nego što nešto kažu o izvođenju udara duboko u rusku teritoriju“, rekao je Putin tokom obraćanja novinarima nakon posete Uzbekistanu.

On je, takođe, upozorio da poljska vojska, u slučaju da uđe u Ukrajinu, odatle neće izaći.

„Poljske vlasti izjavljuju da su spremne da pošalju svoje vojnike. Mi pratimo to što govore, puno je plaćenika iz Poljske. Ako neki evropski kontingenti zajedno s Poljacima uđu u Ukrajinu, drugi će otići, a Poljaci – nikad. Za mene je to očigledna stvar. Možda grešim, ali teško“, rekao je Putin.

O zapadnim plaćenicima

On je dodao i da Rusija zna da se u Ukrajini nalaze zapadni plaćenici.

„Što se tiče činjenice da se u Ukrajini možda nalaze ili ne nalaze plaćenici, mi to dobro znamo, tu nema ništa novo“, rekao je Putin, komentarišući dokument koji je potpisao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, a kojima se legalizuje poseta francuskih instruktora centrima za obuku Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim rečima, zapadni plaćenici trpe gubitke u Ukrajini, a Zapadu je sve teže da to sakrije.

„Postavili ste pitanje o preciznom oružju dugog dometa. A ko upravlja tim oružjem? Ko ga poslužuje? Naravno, isti ti instruktori prerušeni u plaćenike. To je sve. Oni postoje, i trpe gubitke. Možda je takva izjava posledica činjenice da im je očigledno sve teže da sakriju ove gubitke“, ocenio je ruski lider, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga „Ukrajina ima pravo“ i da izvori napade na „vojne ciljeve na ruskoj teritoriji“.

On je dodao da Moskva pažljivo prati situaciju i neke izjave nakon saopštenja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o napadima u dubinu njene teritorije i istakao da je ruska vojska kod Harkova prešla na stvaranje bezbednosne zone na šta je upozoravala Kijev.

Prema njegovim rečima, Stoltenberg ne može a da ne shvata kako se pripremaju napadi dalekometnim oružjem.

„Ako on (Stoltenberg) govori o mogućnosti udara na rusku teritoriju preciznim oružjem dugog dometa, on bi, kao čovek koji vodi vojno-političku organizaciju, iako je civil, kao i ja, ipak trebalo da zna visoko precizno oružje velikog dometa ne može da se koristi bez kosmičkih sredstava za izviđanje“, objasnio je Putin.

On je dodao da su događaji na harkovskom pravcu bili isprovocirani dejstvima Zapada i istakao da su na tom području trenutno glavna dešavanja u okviru specijalne vojne operacije.

Prema njegovim rečima, u slučaju da ukrajinska vojska primeni dalekometno oružje za napade na rusku teritoriju, Rusija će ponovo morati da donese odluku o sanitarnoj zoni.

„I prešli smo na to", rekao je Putin.

Predsednik Rusije podsetio je i da niko na Zapadu ne govori o granatiranju Belgoroda.

„Pogledajte sve izveštaje vaših zapadnih kolega, niko ne govori o granatiranju Belgoroda i drugih susednih teritorija, svi govore samo o tome da je Rusija otvorila novi front i da napada Harkov. Ni reči. Čime je to uzrokovano? Oni su to uradili svojim rukama, a onda ‘ubiru plodove’ svog stvaralaštva“, rekao je Putin.

Uvođenje stranih trupa u Ukrajinu

Uvođenje zapadnih trupa u Ukrajinu je eskalacija i još jedan korak ka sukobu u Evropi i globalnom sukobu, smatra ruski predsednik.

„Ne mislim da je to (zapadne trupe u Ukrajini) dobra i ispravna odluka i ispravan korak. To je eskalacija i još jedan korak ka ozbiljnom sukobu u Evropi i globalnom sukobu. Da li im je to potrebno? U redu“, rekao je Putin.

On je podsetio da u slučaju da se u Ukrajini budu nalazili zapadni vojnici, oni će se takođe nalaziti u zoni dometa Oružanih snaga Rusije.

Predsednik je istakao da će Rusija i dalje raditi onako „kako smatra da je potrebno, bez obzira na to ko se nalazi na teritoriji Ukrajine“.

O mirovnim pregovorima

Govoreći o mirovnim pregovorima, Putin je primetio da bi se Rusija i Ukrajina odavno dogovorile da Ukrajinom komanduju oni koji se rukovode nacionalnim interesima.

„Nažalost, Aleksandar Grigorijevič (Lukašenko) za sada ne komanduje vojskom u Ukrajini. Da komanduje, mi bismo ovaj sukob odavno rešili i to na obostrano zadovoljstvo, našli bismo rešenje za Ukrajinu. Da Ukrajinom sada komanduju ljudi koji bi se rukovodili nacionalnim interesima, a ne interesima svojih gospodara u Evropi ili preko okeana“,
Kako je podsetio, Kijev je javno odbio da pregovara.

„Na ovoj (istanbulskoj) osnovi nikada nismo odustajali (od pregovore) i spremni smo da nastavimo pregovarački proces. Ali ne znamo šta će nam i ko, mislim ovde na legitimitet predstavnika ukrajinske vlade, ponuditi u nekim drugim fazama. Tako da nemam odgovor na to“, rekao je predsednik.

„Uvek sa iznenađenjem gledam na neke gestove naših zapadnih prijatelja i partnera koji govore da Rusija odbija pregovore. Hiljadu puta sam rekao, kao da nemaju uši, mi ih ne odbijamo. Ukrajinska strana ih je javno odbila“, naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, Zapad želi da stvori privid svetske podrške svojim željama o Ukrajini i to predstavi kao konsolidovani stav svetske zajednice.

„Ali to im neće uspeti. I to upravo znači da ne žele da se dogovaraju, već se drže za to da još nešto dobiju i da preokrenu situaciju na bojnom polju. Neće uspeti“, zaključio je predsednik.
Putin je naglasio da što više Kijev bude pokušavao da preokrene situaciju na bojnom polju, to će više gubitaka trpeti ukrajinska vojska.

„Zašto se to dešava? Današnjim vladarima Ukrajine nije žao tih ljudi, oni ih ne smatraju svojima. To je problem i tragedija Ukrajine danas. Oni ne smatraju ove ljude svojim. Oni danas ne štite interese ukrajinskog naroda“, objasnio je ruski predsednik.

Vašington vrši pritisak na azijske zemlje

Zapadne zemlje, posebno Sjedinjene Američke Države, vrše pritisak na države Centralne Azije, ali one nisu poklekle, ocenio je ruski lider.

„Za sada ne vidim da su ih bacili na kolena niti da su spremne da slepo ispunjavaju sve ‘instrukcije’ iz inostranstva spolja“, istakao je Putin.

Istovremeno, ruski predsednik je priznao da Amerikanci i Evropljani, „naravno, određenim dejstvima nanose štetu partnerima Rusije u regionu“.

Govoreći o strateškom naoružanju, Putin je naveo i da su Sjedinjene Američke Države želele da se sa Rusijom dogovaraju u oblasti strateškog naoružanja, ali za sada se ne vide velike želje.

„Čini mi se da su hteli da pregovaraju na polju strateškog naoružanja, ali nešto ne vidimo veliku želju da se to radi. Postoje razgovori o tome, ali mi ne vidimo neku veliku želju. Videćemo šta će se dalje dešavati“, objasnio je Putin.

BRITANCI OTKRILI LUDAČKI PLAN ZELENSKOG! Iz očaja će ovo pokušati sa velikim silama

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA