Najnovije

FSB: Finska lažirala "migrantsku krizu" na granici sa Rusijom po naredbi SAD

Rukovodilac Pogranične službe FSB-a Vladimir Kulišov je objasnio da su finske vlasti najpre objavljivale spremnost da daju azil čak i ilegalnim izbeglicama, onda su zbog navodnih namernih akcija Rusije da progura migrante u zemlje EU zatvarale granične prelaze.

Finske vlasti su režirale "migracionu krizu" na granici sa Rusijom po naredbi SAD, kako bi imale opravdanje da razmeste NATO vojsku, rekao je prvi zamenik direktora i rukovodilac Pogranične službe FSB-a Vladimir Kulišov.

"Smatramo da je namerno izazivanje migracione krize na rusko-finskoj državnoj granici bilo neophodno finskim vlastima kako bi sprovele planove NATO-a, a pre svega SAD, da razmeste vojnu infrastrukturu i stacioniraju strane trupe na svojoj teritoriji, kao na granici sa Rusijom", rekao je Kulišov.

O tome svedoče sporazumi Vašingtona i Helsinkija u vojnoj sferi iz decembra 2023. godine, ali i opremanje granice, objasnio je rukovodilac Pogranične službe FSB-a.

Kako bi veštački zaoštrili situaciju, finske vlasti su zatvarale granične prelaze i obustavile međunarodni putnički saobraćaj, zbog navodnih namernih akcija Rusije da progura migrante u zemlje EU, podsetio je Kulišov.

"A u stvari, kako bi motivisala priliv stranih migranata iz Rusije, finska strana je u zapadnim medijima i na društvenim mrežama aktivno objavila informacije o spremnosti Helsinkija da pruži azil svim strancima, uključujući i one koji su u republiku stigli ilegalno. Objave su podstakle priliv stranih državljana, pre svega imigranata iz zemalja Afrike, Bliskog istoka i južne Azije", rekao je Kulišov.

Zbog svega toga je, kako je pojasnio, u novembru 2023. godine na granicu stiglo oko dve hiljade stranaca.

Tako je Finska počela da uvodi ograničenja na graničnim prelazima u novembru 2023. zbog, kako je to objasnila, nekontrolisanog priliva izbeglica iz trećih zemalja. Odlukom finskih vlasti, granica između Finske i Rusije sada je zatvorena do daljnjeg.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, komentarišući zatvaranje graničnih prelaza, naglasio da ruski graničari poštuju sva uputstva, "granični prelaz koriste samo oni koji na to imaju zakonsko pravo", te da Moskva ne prihvata lažne optužbe.

GORE NATO OKLOPNA VOZILA: Pucaju sve tačke otpora i uporišta (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA