Najnovije

Šmit poručio Dodiku: Nema razdvajanja, nemate prava na postojanje

Nikakav entitet, nikakva zajednica, nikakvo Brčko niti bilo šta drugo. Samo zajedno svi, zajedno čini državu Bosnu i Hercegovinu i ona ima svoje mesto u Generalnoj skupštini UN-a, naveo je Šmit.

Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat kao visoki predstavnik u BiH, priznao je da mu je, kao Nemcu, teško da razmišlja o, kako je naveo, "lošim trenucima" iz istorije, ali da mu nije jasno šta je zvanični Beograd slavio nakon glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"Sam sebi postavljam pitanje šta to slave (Aleksandar) Vučić i (Milorad) Dodik. Ne postoji način za bilo kakvu vrstu disolucije. Ako dođe do bilo kakve blokade institucija BiH, može doći do posledica koje im se neće svideti, Dodiku poručujem nema razdvajanja", rekao je Šmit u intervjuu za Federalnu TV.

Inače, upravo urednik tog medija Senad Hadžifejzović dan nakon usvajanja rezolucije konstatovao da je 84 glasova za rezoluciju o Srebrenici malo, odnosno da 109 zemalja nije glasalo za predloženi dokument.

Komentarišući to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će Federaciji BiH biti ponuđen sporazum o "mirnom razdruživanju", Šmit kaže da "niko ne može proturati takvu ideju, da se može samo sesti i odlučiti o tome".

"Srbija zajedno sa Hrvatskom su garanti integriteta Bosne i Hercegovine i do sada nisam imao indikacija da se stvari u tom smislu promenile kod te dve zemlje", naveo je Šmit.

On kaže da se država BiH mora poštovati, da ona ima svoja prava, koja su podložna samo međunarodnom pravu.

"Nikakav entitet, nikakva zajednica, nikakvo Brčko niti bilo šta drugo. Samo zajedno svi, zajedno čini državu Bosnu i Hercegovinu i ona ima svoje mesto u Generalnoj skupštini UN-a", naveo je Šmit zanemarujući pritom činjenicu da upravo na sednici GS UN, na kojoj je glasano o rezoluciji o Srebrenici koja je mesecima spremana u tajnosti, BiH nije nastupala zajedno, već su je predstavljali samo bošnjački političari.

Dodiku je poručio da razume da se žali, ali da, kako kaže, ne zna baš tačno zbog čega.

"Moramo biti vrlo jasni i reći stvari prostim rečima. Nema odvajanja, moram braniti Dejtonski sporazum, Dejton govori o teritorijalnom integritetu i ja i svi iz međunarodne zajednice smatramo ovu stvar vrlo ozbiljnom kao i što narod sam. Ja bih rekao tako, uključujući i one u Republici Srpskoj i ljude u Federaciji takođe", naveo je Šmit.

Postojanje samo u okviru Dejtona

Na pitanje da li se Dodiku može ponuditi "mirno ukidanje Republike Srpske", ako on bude insistirao na mirnom razdruživanju, Šmit kaže:

"Entiteti imaju pravo na postojanje, entiteti su deo Dejtona. Možda je malo čudno shvatiti tu stvar, ali ako postoje garanti za postojanje Republike Srpske u međunarodnom pravu onda to nije Milorad Dodik, to sam ja. Ja ako sprovodim moj mandat, ja onda garantujem to i sve dok se sedi i razgovara o amandmanima na Ustav, stvar je u tome da se to mora uraditi zajedno. Dakle, oba dela zemlje moraju da odluče zajedno o tome".

Upitan da li će jasno, konkretno i direktno zaustaviti Dodika ukoliko krene u odvajanje Republike Srpske, nakon Svesrpskog sabora koji je najavljen za 8. jun, Šmit kaže da mu se taj scenario ni najmanje ne dopada i istovremeno pita da li bi se neko osećao bolje ako bi se počeo proizvoditi pasoš za Republiku Srpsku.

"To bolje osećanje bi se odmah osetilo u trenutku kada bilo ko krene van te zemlje, jer takav pasoš nigde ne bi bio priznat. Mislim da je to takođe poruka koju su Sjedinjene Države želele da pošalju. Vi postojite samo u okviru Dejtona, to je to", naveo je Šmit.

Na pitanje zašto toliko toleriše Dodikovo ponašanje i retoriku - od pretnje secesijom, vređanja njega lično, ne poštuje institucije BiH, do negiranja genocida, Šmit kaže da on nije čovek koji će to tolerisati stalno.

"Međutim, na sudovima je i na tužilaštvu. Oni moraju da deluju na takve stvari", naveo je Šmit.

KINDŽAL POBIO I NATO VOJNIKE: Hipersonična raketa raznela poligon,...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA