Najnovije

SMEHOTRES: Makron pravi "evropsku koaliciju" vojnih instruktora, ali Kijev nema vojnika za obuku!

Francuski predsednik Emanuel Makron želi da stvori evropsku koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, piše francuski Le Mond.
Evropski makro

Evropski makro

„Slanje francuskih i evropskih instruktora u Ukrajinu moglo bi da bude pitanje nekoliko nedelja ili čak dana, prema našim informacijama. Francuske vlasti žele da stvore koaliciju zemalja koje su spremne da obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine“, navodi se u članku francuskog lista.

Odgovarajuća izjava bi mogla da bude data sledeće nedelje tokom posete Vladimira Zelenskog Francuskoj u čast 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji.

„Ideja je da se prvo pošalje nekoliko desetina specijalista za utvrđivanje potreba za obukom. Drugo, da se pošalje nekoliko stotina vojnih lica, razgovara se o obuci vojnika nove motorizovane brigade.”, navodi se u članku.

Litvanija, kako je ranije izjavio šef republičkog ministarstva spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis, Estonija, Velika Britanija i druge države mogu da pristupe ovoj koaliciji.

„Za mnoge zemlje ovo je logičan nastavak Misije EU za obuku ukrajinskih trupa (EUMAM), koja je pokrenuta u jesen 2022. za obuku ukrajinskih vojnika u Evropi, u kojoj učestvuju 24 zemlje EU i Norveška“, piše list.

Misija je omogućila da se 52 hiljade ukrajinskih vojnika obuči različitim metodama kopnene borbe, uklanjanju mina, borbi protiv nuklearnih, radioloških, bioloških i hemijskih pretnji i održavanju opreme. Planirano je da se obuči još osam hiljada vojnika.

„Veliki deo obuke koju Evropljani trenutno sprovode odvija se u Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji, što zahteva značajan logistički napor i produžava vreme obuke“, piše Le Mond.

List takođe piše da Kijev pati od nedostatka ljudstva i da ne želi da oslobodi vojnike stacionirane na frontu. Tako je prošle jeseni obuka u Francuskoj morala da bude odložena za mesec dana zbog nedostatka kandidata koje je poslao Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Pročitajte OVDE o borbama na Zaporoškom pravcu fronta

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA