Najnovije

Tzv. kosovska policija najavljuje otvaranje mosta na Ibru, oglasili se Srbi sa severa KiM i Misija EU

Zamenik komandira tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je da će most na Ibru biti uskoro otvoren. Eljšani je rekao da sa nadređenima razgovaraju kako to može da se uradi.

„Smatram da je samo pitanje vremena kada će ovaj most biti otvoren i kako će biti otvoren. Jednom smo spomenuli da postoji mogućnost da se most otvori, ali razgovaramo sa nadređenima kako to da se uradi. Smatram da za građane severa više nema mesta za brigu. Forma kako ćete otvoriti je malo drugačija, ali smatram da ćemo uskoro otvoriti most“, izjavio je on.

Inače, u aprilu je Skupština opštine Severna Mitrovica donela odluku da se most na Ibru otvori za saobraćaj vozila, ali je ta najava naišla na brojne oštre reakcije zbog aktuelne bezbednosne situacije na severu, kako građana Severne Mitrovice koji kažu da su zabrinuti za svoju bezbednost, tako i predstavnika međunarodne zajednice.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, govoreći o ovoj odluci, istakao je da nije vreme za otvaranje mosta na Ibru, a Iz Kfora su naveli su je to pitanje koje mora da se reši političkim dijalogom.

Otvaranje glavnog mosta za saobraćaj predviđeno je sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, u okviru takozvane "revitalizacije mosta".

Srpska lista pozvala i Brisel da spreče eskalatorni potez

Srpska lista pozvala je danas Kfor, Euleks i Brisel da spreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da otvaranjem mosta na Ibru za vozila izazove još jednu krizu na severu Kosova i Metohije, kao i da stanu na put njegovom planu za progon Srba sa KiM.

Iz Srpske liste podsećaju da je trenutno stanje deo dogovora postignutog u Briselu između Beograda i Prištine.
Srpska lista upozorila je da najava Prištine da će otvoriti glavni most u Kosovskoj Mitrovici predstavlja "apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu".

U saopštenju podsećaju i koliko je taj most bio važan za Srbe na severu KiM, ali i da su mnogi upravo na tom mestu, na kojem je bilo na stotine međuetničkih sukoba, ubijeni ili ranjeni.

"Pozivamo vas na hitno reagovanje i da javno ukažete režimu u Prištini da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez saglasnosti Srba koji žive na severu Kosova i Metohije, posebno Kosovske Mitrovice od kojih su mnogi na tom mostu bili ranjeni, čiji su članovi porodica na tom mostu stradali, a mnogi Srbi prebegli iz južnog dela grada i koji se do danas nisu vratili u svoje domove, pa tako od nekoliko hiljada Srba sada u južnoj Kosovskoj Mitrovici živi samo jedan sveštenik sa svojom porodicom pod stalnim nadzorom policije", naglašava Srpska lista.

Naglašavaju da u ovom trenutku nema nikakve potrebe da se most koji predstavlja "neuralgičnu bezbednosnu tačku" na kojoj su se dogodile stotine međuetničkih incidenata i skoro hiljadu nasilnih upada sa juga na sever, otvori u ovom trenutku".

Srpska lista podseća da se trenutno saobraćaj normalno odvija iz južnog u severni deo grada iz četiri pravca, preko tri mosta i jednog lokalnog puta.

Kako ocenjuju otvaranje mosta bio bi još jedan jednostrani potez koji nijedan Srbin na severu Kosovske Mitrovice i KiM ne bi podržao, čime bi se dodatno podgrejale tenzije i stvorile situacije za nastavak etnički motivisanih napada na Srbe.

Otvaranje mosta posebno nije potrebno jer sada o bezbednosti na samom mostu brinu pripadnici Kfora iz sastava italijanskih jedinica Karabinjeri.

Misija EU: Sve odluke u vezi sa mostom treba da se odvijaju u okviru dijaloga

Oglasila se i Misija EU na KiM, navodeći da pregovori i sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija Beograda i Prištine.

U odgovoru dostavljenom redakciji Kosovo onlajna, Misija EU navodi da je „otvaranje mosta u Mitrovici predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru dijaloga uz posredovanje EU 2015. i 2016“.

„Uprkos naporima EU u pružanju pomoći tokom godina, most je i dalje zatvoren za saobraćaj. Pošto je ovo pitanje koje se odnosi na Dijalog koji vodi EU, pregovori i sve odluke u vezi sa mostom treba da se odvijaju u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i Kosova i Srbije. EU nastavlja da poziva strane da bez odlaganja implementiraju sve nerešene sporazume o dijalogu, uključujući i Sporazum o mostu – i bez ikakvih preduslova ili veza sa nepovezanim pitanjima. EU takođe poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost terena i odvrate strane od sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije odnosa – što bi trebalo da bude njihov glavni prioritet“, naveli su iz Misije EU na Kosovu.

FRANCUSKA SPREMA DA POŠALJE VOJNIKE U UKRAJINU: „Propao im prvobitni plan“

Izvor: SPutnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA