Najnovije

VELIKI PREOKRET BERLINA: Šolc ipak daje dozvolu Kijevu za "duboke udare" na Rusiju!?

Nemački kancelar Olaf Šolc sada podržava ukrajinske udare duboko u Rusiji, uprkos njegovoj ranijoj zabrinutosti zbog eskalacije sa Moskvom, objavio je uticajni evropski list Politiko, pozivajući se na sopstvene izvore bliske nemačkom kancelaru.
Šolc

Šolc

Govoreći zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u utorak, nemački lider je rekao da „ako Ukrajina bude napadnuta, može da se brani“ prema međunarodnom pravu. Takođe je rekao da nema pravnih primedbi na Makrona, koji je tvrdio da bi Zapad „trebao da dozvoli [Kijevu] da neutrališe vojna mesta odakle je Ukrajina napadnuta“.

Sledećeg dana, portparol kancelarke Štefen Hebestrajt je pojasnio da Nemačka veruje da „odbrambena akcija Kijeva nije ograničena na sopstvenu teritoriju, već [može] da se proširi i na teritoriju agresora“. On je odbio da pruži detalje o tome koje je sporazume Berlin postigao sa Kijevom u vezi sa upotrebom oružja koje je isporučilo Nemačke.

Nemačka je mesecima odbijala da pošalje Ukrajini svoje rakete Taurus dugog dometa, a Šolc je naveo zabrinutost zbog eskalacije i objasnio da bi isporuke bile „održive“ samo ako bi Berlin mogao sam da odredi ciljeve, što bi ga učinilo direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Kancelaov očigledan preokret po tom pitanju potvrdio je izvor blizak nemačkoj vladi, a koji, kako Politiko piše, tvrdi da se Šolc „zalaže za dozvoljavanje upotrebe zapadnog oružja protiv ciljeva unutar Rusije“.

Razvoj ovakvih događaja dolazi nakon što je nekoliko zemalja NATO-a izrazilo podršku ukrajinskim udarima duboko unutar ruske teritorije. Ovaj stav je podržao i generalni sekretar vojnog bloka Jens Stoltenberg, koji je prošle nedelje pozvao članice NATO-a da „razmotre da li treba da ukinu neka od ograničenja koja su postavili na upotrebu oružja koje su donirali Ukrajini“.

Međutim, SAD, ključna podrška Kijeva, do sada nisu bile voljne da potpišu promenu politike. Istovremeno, NJujork tajms je prošle nedelje izvestio da je američki državni sekretar Entoni Blinken pritiskao Belu kuću da dozvoli ukrajinske udare na ruskom tlu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da bi debate na Zapadu o dozvoljavanju ukrajinskih udara na rusku teritoriju mogle da izazovu eskalaciju, dodajući da ruska vojska već priprema kontramere za takav scenario. U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se zapadno oružje već aktivno koristi za gađanje civilne infrastrukture unutar Rusije.

Pročitajte OVDE šta je Lavrov poručio NATO alijansi

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA