Najnovije

Ko o čemu Stoltenberg o udarima na Rusiju: Velika Britanija ne postavlja nikakva ograničenja

Prvi čovek Severnoatlantske alijanse nastavlja da poziva saveznike da dozvole Kijevu da zapadnim oružjem napada vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Velika Britanija nikada nije ograničavala mogućnost napada na rusku teritoriju raketama "storm šedou", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Alijanse, koji je prenošen na Jutjub kanalu "NATO njuz".

"Velika Britanija već duže vreme obezbeđuje krstareće 'storm šedou' (Ukrajini) bez ikakvih ograničenja", rekao je prvi čovek zapadnog vojnog pakta, a prenele "RIA Novosti".

Stoltenberg je ranije pozvao saveznike da dozvole Ukrajini da koristi oružje Alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

"Sada kada se vode mnoge borbe u Harkovu, blizu granice, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu", izjavio je on u intervjuu za "Ekonomist".

Brojni zapadni političari se zalažu da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli izvođenje udara po ruskoj teritoriji. Ovo je najpre propagirao predsednik Francuske Emanuel Makron, a danski ministar spoljnih poslova Lars Leke Rasmusen rekao je da će Kopenhagen dozvoliti Kijevu da koristi borbene avione F-16 u tu svrhu.

Takođe, Poljska je dozvolila Ukrajini da koristi oružje koje joj je isporučila, za napad na ciljeve u Ruskoj Federaciji i van zone sukoba.

S ovim u vezi stigle su vesti i iz Vašingtona. "Politiko" piše da je administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena "tiho" dala Ukrajini dozvolu da napadne unutar Rusije – isključivo u blizini oblasti Harkova – koristeći oružje koje su obezbedile Sjedinjene Države.

Ukrajinci potisnuti iz Staromajorskog, borbe u Urožajnom

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA