Najnovije

Visoke cene i loš kvalitet: Glavne odlike artiljerijske municije namenjene Ukrajini

Svake nedelje cena raste i postoje veliki problemi sa komponentama, rekao je vlasnik vodeće kompanije češke odbrambene industrije.

"Čehoslovačka grupa" (ČSG), najveći snabdevač municije u centralnoj Evropi, upozorio je da će rast cena i loš kvalitet dovesti do toga da polovina granata, koje dobija od proizvođača, neće biti poslate na ukrajinski front onoliko brzo kako je prvobitno planirano, prenosi "Fajnenšl tajms".

Inicijativa za kupovinu artiljerijske municije za Kijev, koju predvodi Češka, počeće sa isporukom granata u junu, rekao je za američki list vlasnik i predsednik "Čehoslovačke grupe" Mihail Strnad.

Međutim, kako navodi, oko 50 odsto delova koje je njegova kompanija u ime češke vlade nabavila u Africi i Aziji, nisu bili dovoljno dobri da se pošalju Ukrajini bez prethodnog rada na njima. Za neke granate, ČSG je bila prinuđena da doda komponente koje su nedostajale iz sopstvene proizvodne linije.

"Svake nedelje cena raste i postoje veliki problemi sa komponentama", rekao je Strnad tokom intervjua za "Fajnenšl tajms" i dodao: "To nije lak posao."

Međutim, on naglašava da je Češka inicijativa ostala "na pravom putu" i da je ČSG posvećena isporuci obećanog dela zaliha.

Sa druge strane, Strnad upozorava da je sukob u Ukrajini doprineo naglom porastu cena ograničenog broja granata koji se može kupiti van EU i to onda kada je Evropa ostala bez rezervne municije.

On je rekao i da evropski proizvođači municije imaju porudžbine za narednih osam godina, u zavisnosti od vrste delova, uprkos tome što su svi povećali svoje proizvodne kapacitete. 

"Čak i da se ukrajinski sukob sada okonča, što je malo verovatno, pred nama bi bilo puno posla da popunimo strateške zalihe zemalja NATO-a", ocenjuje Strnad.

Podsećanja radi, nedostatak artiljerijske municije značajno je umanjio sposobnost ukrajinske vojske da zaustavi napredovanje ruskih snaga.

Kako navodi vlasnik češke kompanije, on je još pre dve godine upozoravao zvaničnike da bi "dostupnost artiljerijskih granata mogla da definiše konačan ishod sukoba", ali u tome nije imao uspeha.

"Oni nisu ni zamišljali da može doći do rata u kom bi artiljerija imala značajnu ulogu. Svi su razmišljali o dronovima, veštačkoj inteligenciji i novim trendovima", zaključio je on.

UPOZORENJE AMERIČKOG KONGRESMENA: Bajden svojim odlukama izaziva treći svetski rat

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA