Najnovije

Dodik: Srbi nisu niti će prihvatiti da im stranci određuju šta da rade

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas kako Srpsku žele da spreče da upravlja svojim resursima i da se iz tih razloga želi centralizacija BiH, kao i da su muslimani prihvatili BiH u kojoj stranci sve određuju, a da Srbi nisu, niti će to uraditi.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH, koji tvrdi kako je imovina u isključivoj nadležnosti BiH, Dodik je rekao da je namera da od Republike Srpske naprave "protokolarnu ljušturu".

"U suštini tu se krije ozbiljan razlog da drugi upravljaju BiH. Muslimani su već prihvatili da stranci sve određuju u BiH. Mi Srbi još nismo i nemamo nameru da to uradimo, bar ne ova generacija. Ali, neki razmišljaju da je moguće da ćemo biti naterani. Sad su resursi glavna priča u svetu", rekao je Dodik za Srnu.

On je dodao da se i svet sada pozicionira upravo na taj način da bi mogao da obezbedi sirovine, a Republika Srpska ima resurse i svesni su toga, pa sada pokreću lokalne inicijative da spreče da se vrši rudarenje na mestima gde ima rude da bi to dočekalo, kako oni misle, neke njihove gospodare.

"Onda niko neće pitati. Doći će multinacionalne kompanije, ući će i šta vi imate s tim, Sarajevo dalo dozvolu da se u Loparama kopa litijum.

A ako se neko tu bude bunio onda će doći Sipa, neke druge snage koje će to rasterati", naveo je predsednik Srpske.

On je dodao da se Republici Srpskoj to zabranjuje, pokušavaju da je spreče da ona to uradi.

"Iz tih razloga se želi centralizacija BiH. Želi se ona i iz drugih geopolitičkih razloga. Ustavni sud je samo tu jedan od instrumenta koji treba da posluži da se vidi dokle može", rekao je Dodik.

On je ocenio da je Ustavni sud karikatura tog suda i da je sebi pribavio ovlašćenja koja nema nijedan Ustavni sud na svetu.

"Da se htelo da se BiH napravi pravnom državom, onda je posle pet godina trebalo da se reši stranaca u Ustavnom sudu", rekao je Dodik, preneo je Tanjug.

OGROMAN NAPREDAK RUSKE VOJSKE! Izvori bliski obaveštajnim službama ovo potvrđuju (MAPA)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA