Najnovije

POZNATI KORACI ZA RAZLAZ RS I BiH: Sarajevo se vara ako misli da Banjaluka neće da odgovori

Srpska bi, između ostalog, vratila i grb Nemanjića i zastavu, kojoj su joj oduzeti nametnutim odlukama iz Kancelarije visokog predstavnika BiH i uz pomoć Ustavnog suda BiH.

Rezolucija o Srebrenci bila je okidač da Banjaluka započne realizaciju sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH.

Vlada RS je usvojila rešenje o imenovanju Radne grupe za izradu sporazuma, a taj proces će trajati do 30. juna. Kako "Novosti" saznaju, već naredne sedmice biće održana prva sednica, na kojoj će biti označen početak pisanja dokumenta.

"Do kraja meseca sporazum bi trebalo da bude spreman i da ga političko Sarajevo već ima na stolu. Vlada će uputiti ovaj dokument u Narodnu skupštinu RS, pred poslanike, a realno je da bude usvojen do 11. jula i obeležavanje stradanja Bošnjaka u Potočarima", otkriva izvor "Novosti" u Vladi RS.

O sporazumu će biti reči na Svesrpskom saboru u Beogradu 8. juna, jer je potreban jedinstven stav o potezima koje će povlačiti Srpska.

Pravni deo sporazuma o razdruživanju pripremaće deo Radne grupe koju čine: ministar pravde i potpredsednik Vlade Republike Srpske Miloš Bukejlović, ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica, pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović, generalni sekretar u Kabinetu predsednika Republike Srpske Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar Vlade Republike Srpske Dalibor Panić, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Dragan Stanković i direktor Poreske uprave Goran Maričić.

Srpska bi, ukoliko se krene u proces razdruživanja sa Federacijom BiH, prema rečima izvora lista, odmah preuzela kontrolu na granicama sa Federacijom. Usvojile bi se odluke u NS RS o formiranju Vojske RS, sistema bezbednosti i odbrane, pravosuđa i naplate poreza.

Osim toga, Srpska bi vratila i grb Nemanjića i zastavu, kojoj su joj oduzeti nametnutim odlukama iz Kancelarije visokog predstavnika BiH i uz pomoć Ustavnog suda BiH.

Srđan Perišić, profesor geopolitike kaže da su više od tri decenije Bošnjaci navikli da Zapad udara na Srbe i Srpsku, a da političko Sarajevo izvlači iz toga korist.

"I sada očekuju da rezoluciju o genocidu u Srebrenici naplate od Srbije i Srpske, a zapadni faktor navikao je na benefit. Bošnjački političari prave se slepi i ne žele da vide da je u toku promena svetskog poretka. Udarima na Srpsku oni uništavaju BiH koja je nastala u Dejtonu. RS i njena vlada ne bi krenuli u proces razdruživanja da nije bilo rezolucije. Ali, političko Sarajevo se vara ako misli da Srpska neće odgovoriti na udare.", kaže Perišić za "Novosti".

Dodaje da ako je Republika Srpska bila pre tri decenije sama u međunarodnim borbama, to sada definitivno nije slučaj.

"Srpska ima prijatelje i među državama NATO, poput Mađarske, i veliku podršku Rusije i Kine koje su vodeće sile sveta", poručuje profesor Perišić. 

Podsetimo, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Srpska je ostala bez više od 90 nadležnosti koje je imala po tom Sporazumu, a iste su joj oduzete odlukama raznih visokih predstavnika u BiH. Poslednji primer je pokušaj oduzimanja nadležnosti koje se tiče imovine Srpske koju Sarajevo želi da upiše na ime BiH. U Dejtonskom sporazumu, inače, jasno piše da su entiteti vlasnici imovine na svojoj teritoriji.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ima pravo na odluku o mirnom razdruživanju, jer je u državnu zajednicu BiH unela svoju teritoriju, nadležnosti i samostalnost.

Dodik je rekao da će do kraja juna Republika Srpska Federaciji BiH ponuditi sporazum o mirnom razdruživanju, koji će sadržavati i analitički deo o ugrožavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mi smo rekli da ćemo do 30. juna to uraditi i uradićemo. Do kraja juna mi ćemo napraviti analizu kraha Dejtonskog sporazuma koji je ostao samo u segmentima. Mnoge stvari nisu ustavne u ovoj zemlji i reći ćemo da mi ne možemo da ostanemo u toj zajednici u koju smo ranije uneli svoju teritoriju, svoju nadležnost i samostalnost. Imamo pravo na to, bez obzira što Amerikanci izmišljaju i misle da ih se neko boji. Nisu oni bezopasan protivnik, znaju oni svašta uraditi, ali to ne znači da su u pravu", istakao je Dodik.

E SAD KREĆE RAT - I NATO POSTAJE LEGITIMNI CILJ: Oglasili se Rusi, više ništa neće biti isto

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA