Najnovije

PREPISKA KOJA JE IZAZVALA SKANDAL U BUGARSKOJ! Šta je šef diplomatije poručio predstavniku u UN pred glasanje o Srebrenici

U Bugarskoj je izbio skandal zbog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, nakon što su mediji objavili prepisku tehničkog premijera i ministra spoljnih poslova Dimitra Glavčeva i bugarskog predstavnika pri UN Ličezara Stoeva. Iz razmenjenih poruka se vidi da šef vlade poziva diplomatu da se uzdrži od glasanja o rezoluciji.

Zahtev je stigao od premijera neposredno pre glasanja, 23. maja, u kojem Glavčev ističe da ta inicijativa dovodi do povećanja tenzija u svetu i na Balkanu. Diplomata je, međutim, odbio da ispoštuje naredbu, uz obrazloženje da je Bugarska koautor dokumenta. Bugarska je bila među 84 zemlje koje su glasale za.

Vlada je kasnije rekla da je prepiska koja je procurila samo deo procesa donošenja odluka i da ne pokazuje njegovu pravu sliku. Takav incident samo stvara „prostor za spekulacije, tumačenja i manipulacije na tu temu“, saopštili su u Vladi.

Bugarski mediji navode da je bivši premijer i lider najveće političke snage GERB Bojko Borisov "imao odlične odnose" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Koalicija „Nastavljamo promene” i „Demokratska Bugarska” optužile su svog glavnog rivala GERB da pokušava da utiče na bugarsku poziciju u UN i da podržava prorusku poziciju. Tražili su da se Glavčev pozove u parlament i poslušaju njegova objašnjenja. Premijer je inače bivši poslanik GERB.

- Tehnički premijer, koji nepogrešivo izvršava instrukcije Borisova i Pevskog (Deljan Pevski je lider poslaničke grupe "Pokret za prava i slobode") nema mandat da menja spoljnopolitičku orijentaciju Bugarske i podržavaju prorusku spoljnu politiku u UN - saopštila je koalicija.

GERB je odbacio optužbe za pokušaj takvog uticaja.

- GERB se ne meša u rad tehničke vlade i nema nikakve veze sa skandalom oko stava Bugarske o rezoluciji UN o Srebrenici - rekao je poslanik GERB Danijel Mitov.

ZELENSKI HISTERIČAN: SAD nude Ukrajini bezbednosni sporazum

Izvor: Kurir.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA